Skip to content

Passie voor het ruime sop

17 juli 20138 minute read

Wassenaar – Op een zonnige ochtend varen we via de Oude Rijn en de Wassenaarse Wetering naar de Princehaven in Wassenaar. Wij hebben net een leuk oud stalen werkbootje uit de zeventiger jaren op de kop getikt. Een roestbakkie vol butsen, maar wel met genoeg potentie om er veel vaarplezier mee te gaan beleven. Maar eerst moet er flink geklust worden, daarom hebben we een plek in een loods geregeld. Via via zijn we bij Jachtwerf Princehaven terecht gekomen. Het heeft een piepklein haventje op een verrassend leuke locatie, vlakbij het centrum van het dorp. Een verborgen plek met een loods, bootservice, zeilmakerij, jachtinterieurbouw en bar ´t Ruime Sop met bloemrijke tuin.

Er is een enorme bedrijvigheid in en om het water als wij aankomen. Henk Kloots is druk bezig boten te takelen. Vandaag gaan er een paar boten te water en komt er voor ons een plaats vrij in de loods. Wij liggen tussen zeiljachten en motorboten, groot, klein, chique en shabby. Menig watersporter is aan zijn boot aan het werken en Henk staat hen met raad en daad bij. Er hangt een gemoedelijke sfeer, waarbij iedereen elkaar helpt en tijd vrij maakt voor een praatje, met zichtbaar veel plezier. Ondertussen is Marga van der Does bezig in het café voorbereidingen te treffen voor een feest dat die avond is gepland. Voor het café zitten een paar klussers en de hoogbejaarde buurvrouw – van de woonboot naast de haven- even van het zonnetje te genieten.

Caribisch avontuur
35 jaar geleden hebben Marga en Henk elkaar ontmoet. Beiden hadden een droom. “Na mijn scheiding had ik zin om de wijde wereld in te trekken. Ik wilde een langere periode gaan backpacken in Midden- en Zuid-Amerika”, zegt Marga met een open vrolijke uitdrukking op haar gezicht. “Toen we elkaar ontmoetten had ik net een oud zeiljachtje op de Carieb op het oog. Iets waar ik lang naar had uitgekeken”, vult Henk haar aan. In de liefde en in hun levensstijl en -werk vonden ze elkaar. Door samen keihard te werken en te sparen heeft het stel hun gezamenlijke droom verwezenlijkt. Het bootje gekocht en zes jaar lang – elk jaar zo´n vijf tot zes maanden – in het Caribisch gebied, langs Suriname via de Florida Keys tot aan Washington gezeild en gereisd. Ze leefden met de dag, met een groot gevoel van vrijheid en bleven tot ze platzak waren, want dan pas gingen ze terug naar Nederland. Naar huis om te werken en geld opzij zetten voor de volgende tocht. Henk:”Wij woonden in Friesland en deden samen grote verbouwingen, er was altijd wel werk voor ons te vinden. Op een gegeven moment hebben we een oude tjalk gekocht en zijn we daarop gaan wonen. Daardoor konden wij ook klussen elders in het land aannemen, we reisden met ons varende huis daarnaartoe. Zo hebben we ook een tijd in de grachten van Amsterdam gebivakkeerd.” In de tijd dat het merendeel van hun leeftijdsgenoten aan het settelen was, gingen zij het avontuur aan. “Tijdens onze reizen hebben we zoveel gezien en beleefd. En weinig echte angstige momenten meegemaakt. Iets wat ons nog wel bijstaat is een bijna aanvaring met een onverlicht groot schip in het holst van de nacht op de Bahama Bank, een heel ondiep gebied midden in de oceaan. Het schip lag stil op onze koers, plotseling beschenen ze ons met een grote schijnwerper. Via de marifoon kregen we geen contact. Dan ruik je onraad, want dit gebied staat bekend om z´n levendige drugshandel en piraterij. Je kan maar een ding doen, áls het nog kan: wegwezen. Gelukkig we hebben het er heelhuids vanaf gebracht, maar ik krijg weer kippenvel als ik daar aan terugdenk”, zegt Marga, terwijl ze over haar armen wrijft.

Hoe het begon
Na hun overzeese tochten kwam Jachtwerf Princehaven in beeld. In die periode werkte Henk regelmatig met Rien Moree samen, de toenmalige eigenaar van de jachtwerf. Toen Rien een hersenbloeding kreeg benaderde zijn vrouw Bep Henk om de zaak waar te nemen, totdat Rien weer hersteld zou zijn. Helaas tegen ieders hoop in, overleed Rien na een paar maanden. Bep bleef bar ‘t Ruime Sop runnen en Henk nam de loods over. In de eerste jaren bleef hij er andere klussen bij aannemen en Marga pakte haar vak als wijkverpleegkundige weer op. Het achterstallig onderhoud van de loods was gigantisch, waardoor er nauwelijks brood mee te verdienen was. “Kan je je het voorstellen; er was geen riolering, de elektriciteitskabels hingen in de bomen, alles was behoorlijk vervallen. Dat omdat de gemeente jaar in jaar uit een vergunning van slechts één jaar gaf, met een opzegtermijn van drie maanden.Te risicovol om veel te investeren.” Henk wijst trots om zich heen. Deze twee doorzetters die zo op elkaar zijn ingespeeld, zijn er helemaal voor gegaan en hebben samen in dertig jaar tijd de Princehaven en bar ‘t Ruime Sop opgebouwd tot wat het nu is.

Feesten en partijen
Toen Bep zo´n zestien jaar geleden overleed, was het vanzelfsprekend dat Henk en Marga ‘t Ruime Sop overnamen. Ook het café kreeg een facelift, met een mooie serre-aanbouw. Marga: “Op donderdag en vrijdag zijn we vanaf borreltijd open. Daarnaast kan je ons en ‘t Ruime Sop inhuren voor verjaardagsfeesten, huwelijksfeesten, condoleances en andere borrels. Daar wordt erg veel gebruik van gemaakt, we hebben een vaste klantenkring. Vrijwel elke weekend zitten we vol. We doen de catering, op verzoek de aankleding, maar geven de klanten wel alle vrijheid om het in te vullen zoals zij het willen, zo is elk feestje of gelegenheid weer anders. Ik werk graag met de lokale middenstand samen, zoals Me Gusta, de slager en´t Tonnetje voor zijn lekkere bitterballen.”

“Sinds twee jaar hebben we hier samen met Harry van Wijk Boatservice en Zeilmakerij John van Esschoten een Engels scheepje, dat klanten inclusief schipper kunnen huren. Ook daarin hebben ze de keuze of en hoe wij de catering verzorgen. Het wordt aangevraagd voor bruiloften, dagjes uit, maar ook voor uitvaarten en uitstrooiingen. Een paar weken geleden zijn we nog met de boot en een aantal volgbootjes naar begraafplaats Rhijnhof gevaren. Daar hebben ze een speciale steiger aangelegd, de uitvaartbedrijven spelen goed op dit soort wensen in”, vervolgt Henk.

Sinds twaalf jaar worden Marga en Henk bijgestaan door Annelies. Zij is niet meer weg te denken in en om ‘t Ruime Sop. Samen vormen zij het geoliede trio van de bar.

Friesland
Het tweetal heeft maar weinig vrije tijd. Maar als ze dat hebben, vertrekken ze naar Friesland, waar hun zeiljacht ligt.”Ik ben in Wassenaar geboren en opgegroeid, maar Friesland vind ik heel bijzonder. Zodra ik vanaf de afsluitdijk het Friese landschap zie, de ruimte, de eilanden en het taaltje hoor, heb ik het gevoel weer thuis te zijn”, zegt Marga stralend. “Eigenlijk zouden we met de boot eens naar Scandinavië willen, maar we hebben nu nog te weinig tijd om die oversteek te maken”, vertelt doorgewinterde zeiler Henk. En zo zie je maar, het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Maar ook de verantwoordelijkheid knaagt en daarom keren ze weer tijdig terug naar de Princehaven. “Ik zou nog zoveel andere dingen willen doen. Vooral de creatieve aspecten van het werk vind ik leuk, maar ook de tuin, ik wil nog een vijver aanleggen en het liefst zou ik ook in het hospice willen werken, maar het ontbreekt me aan tijd” , zegt de energieke Marga. Voor Henk ligt er ook elke keer veel werk te wachten, een vakkundig veelzijdig ambachtsman is nooit uitgewerkt. Het kleinschalige, de ongedwongen sfeer én Henk en Marga – met hun liefde voor de Princehaven, ‘t Ruime Sop en hun grote hart – maken deze Wassenaarse plek werkelijk uniek.

Ons bootje Snoerck is klaar en kan te water worden gelaten. Met een door Henk gefabriceerd zwemplateau en trapje, aangebrachte anodes, een motor die weer als een zonnetje draait, een nieuwe bootkap, geheel roestvrij en geverfd in een frisse kleur, vertrekken wij uit de Princehaven. En nu maar hopen dat we een zonnige zomer tegemoet varen.

Voor wie meer wil weten: www.princehaven.com

© Manon van Schaik

DSC 0129

Gespot in Wassenaar

In ‘Gespot in Wassenaar’ gaat Manon deze lente, zomer en herfst op zoek naar Wassenaarders met een favoriete buitenplek of bijzonder buitengevoel in Wassenaar. Een bekend stukje of juist een geheim stukje Wassenaar. Een buitengevoel of -plek waar anderen even van mogen meegenieten. Heeft u zelf een mooi verhaal bij een bijzondere plek of buitenbelevenis, stuur dan een mail naar info@wassenaarders.nl.

Tags

Wassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top