Skip to content

Antoon Claassen: “Gemeente verwaarloost de locale werkgelegenheid”

17 november 20133 minute read

Wassenaar – “Het blijft allemaal bij woorden”, zegt Antoon Claassen. Het College zegt werk te maken van de locale economie, kondigt trots een Nota Economie aan, stelt deze uit en wijst vervolgens het idee van GroenLinks af om een Ondernemerskredietfonds in te stellen. “Dat schiet natuurlijk niet op”, onderstreept de fractievoorzitter van GroenLinks, “de gemeente moet het niet bij praten laten, zoals PvdA-minister Asscher al te veel doet, maar in actie komen. Immers volgens het CBS is het banenverlies sinds 1995 nog nooit zo groot geweest als in het afgelopen kwartaal.”

Groei werkloosheid
Vorige week berichtte de pers dat de economie sinds jaren weer groeit. Een groei van 0,1%, waar dezelfde pers kanttekeningen bij plaatst en opmerkt dat de werkloosheid nog steeds stijgt en op bijna 9% uitkomt. “Dat vraagt om actie”, vult Aart van Sloten aan. De lijsttrekker van GroenLinks betreurt het dat het College tijdens de algemene beschouwingen het voorstel van GroenLinks naar de prullenbak verwees. De gemeente zou niet in staat zijn om ondernemersplannen te beoordelen, heette het. Aart van Sloten: “Dat is een gelegenheidsargument, want sinds jaar en dag beoordeelt B&W via de Agrarische Commissie wel de ondernemersplannen van boeren. Bovendien hebben we in ons voorstel niet voor niets gezegd om samen te werken met de Kamer van Koophandel.”

Gedegen ondernemingplan
Terwijl de gemeente Den Haag zelfs twee fondsen begint om de lokale economie een forse duw in de goede richting te geven, en daar liefst € 9 miljoen instopt, past het College in Wassenaar door het GroenLinks-voorstel af te wijzen. “Wat onze zuiderbuur voor elkaar krijgt, zou Wassenaar dus niet lukken?”, vraagt de GroenLinks-lijsttrekker zich af. “Daar nemen wij geen genoegen mee. Iedereen weet dat startende ondernemers al te vaak stuk lopen op de banken die zelfs een klein krediet weigeren, ook als mensen kennis en ervaring hebben en met een degelijk en deugdelijk plan komen.” De groene partij vindt dat de gemeente ondernemers niet in de kou moet laten staan. Als zij een nee van de bank te horen krijgen, moet de gemeente bereid zijn bij te springen. “In plaats daarvan”, voegt Aart van Sloten eraan toe, “wil het College blijkbaar liever wachten tot zij bij de sociale dienst aankloppen. Dat is wel het laatste wat we moeten laten gebeuren. Ik heb het dan niet eens over het feit dat het voor iedereen een ramp is die vandaag de dag zijn ontslag krijgt, de handen uit de mouwen steekt en dan op een nee van de banken stuit.”

Tags

GroenLinksWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top