Ga naar hoofdinhoud

Makkers staakt u wild geraas …

19 november 20137 minute read

Wassenaar – Sinterklaas en z’n Pieten zijn weer in het land. Groot feest voor ons allen. De commotie rond Zwarte Piet heeft niets aan de populariteit van de donkere vrienden van Sinterklaas en het oer-Hollandse kinderfeest afgedaan. Sterker nog, Nederland heeft de afgelopen weken en masse van zich laten horen. ‘Pietitie’ was de snelst groeiende Nederlandse Facebookpagina, Twitter explodeerde na het pleidooi van Verene Shephard om ons Sinterklaasfeest af te schaffen en het Sinterklaaslied uit 1982 ‘Sinterklaas, Wie Kent Hem Niet?’ stond nummer één op iTunes als protestnummer in de Zwarte-Pietendiscussie. Sinterklaas en Zwarte Piet moeten blijven. Ook de Wassenaarse kinderen zitten weer met spanning uit de kijken naar de avonturen van Sint en z´n Pieten en … wat ze dit jaar in hun schoen en op pakjesavond zullen krijgen.

Hollandse kou
Ondanks dat Sinterklaas en z’n Pieten met de stoomboot in Groningen zijn gearriveerd en zij heel wat kilometers op de Hollandse daken moeten afleggen, hebben de Goedheiligman en zijn Hoofdpiet even tijd voor mij vrijgemaakt. Helaas mocht ik niet naar het ‘Grote Pietenhuis’, want die locatie is en blijft een goed bewaard geheim. Maar Sinterklaas, de Hoofdpiet en ik trotseren de Hollandse kou en hebben een buitenontmoeting in Wassenaar, op een gure herfstavond. “Is het niet te koud voor de oude botten van Sint-Nicolaas en voor de warmbloedige Pieten?” “Wij hebben warme kleding en daaronder hoogwaardig thermo-ondergoed, want de overgang van het weer in Madrid naar hier is inderdaad enorm groot. Maar het is heerlijk om weer over de daken te huppelen met Amerigo en de blije snuitjes van de kinderen te zien. En wat is Wassenaar fris en groen! Wij vertrokken uit Spanje toen de vuilnismannen in Madrid aan het staken waren. De stad was een grote bende en werd bedwelmd door stank. Hier is alles zo schoon en netjes”, zegt Sinterklaas met zijn donkere warme stem.

Stichting Kruidnood
“Wat heeft u dit jaar voor de Wassenaardertjes in petto?” vraag ik Sint-Nicolaas. “Olala, u bent nieuwsgierig! Ik wil best een tipje van de sluier voor uw lezers oplichten. Het is voor ons onmogelijk om alles vanuit Spanje op afstand te regelen, ondanks internet, Skype en andere vernuftige ontwikkelingen. Onze Regelpiet organiseert in samenwerking met Stichting Kruidnood allerlei activiteiten in Wassenaar. Stichting Kruidnood plant sinds 2009 voor ons de school- en huisbezoeken in. En toen ik Piet Haasnoot, de voorzitter van de stichting, vertelde dat een van mijn grootste hobby´s toneelspelen is, kwam hij op het idee om jaarlijks een toneelstuk te organiseren met mij en mijn Elitepieten in de hoofdrol. Speciaal voor de Wassenaarse kinderen”, vertelt Sint trots. “We hebben drie jaar lang een toneelstuk in sporthal ‘de Schulpewei’ opgevoerd, maar sinds vorig jaar vinden de voorstellingen in het Dorpscentrum plaats. Het is elk jaar weer een doorslaand succes. En ook ik heb soms een rol in het toneelstuk, meestal speel ik een wit geschminkte schurk of boef”, gniffelt de Hoofdpiet. “We hebben enorm veel voorpret als we repeteren. De voorbereidingen beginnen al in Spanje, direct na de zomervakantie.”

Elitepieten
Vijf Elitepieten mogen dit jaar in het toneelstuk ‘Sinterklaas en de kolderieke klerenkwestie’ meespelen. “Secretario, is mijn persoonlijke secretaris, Pepperonie is een Pietje met peper in haar kont, excusez le mot. We hebben ook een nogal domme Piet, Makkiezakkie genaamd, Malle Pietje is onze leerling-Piet en Roelieboelie danst er altijd vrolijk op los. Allen hebben ze hun eigen talent en karakter, maar bovenal zijn het echte Toneelpieten. Ik ben erg op ze gesteld, maar ik draag al mijn Pieten een warm hart toe. De Hoofdpiet heeft wel een heel speciaal plekje, zonder hem ben ik nergens.” Sint geeft Piet een vette knipoog. Piet vervolgt grijzend: “Het nieuwe toneelstuk is heel swingend. Je zult zien dat mijn baas best nog wel los in de heupen is, ondanks zijn hoge leeftijd, al moet hij na zo’n disco-poging wel onder behandeling bij de Massagepiet. Er is nog iets wat het toneelstuk dit jaar bijzonder maakt. In het pakjesruim van de stoomboot vonden we een verstekeling. Het bleek een Madrileense vuilnisman te zijn, met Hollandse roots. We zaten met de handen in ons haar, want midden op de oceaan konden we hem niet terug naar Spanje sturen. En we hadden ook wel even andere zorgen op de stoomboot, want mijn baas was zijn staf vergeten. De Ideepiet kwam met het briljante plan de verstekeling een rol in het toneelstuk te geven. En er komt ook nog een dierbare kameraad van Sinterklaas langs. Meer zeg ik niet over het toneelstuk, maar het wordt hilarisch. Kom kijken op 27 november, dan zie je het zelf. De kaartjes à € 3,50 zijn verkrijgbaar bij Sylvia’s Feestwinkel.”

Speelgoed en snoepgoed
Niet alleen het pakjesruim van de stoomboot zit vol cadeaus, Sint en z’n Pieten maken tegenwoordig ook gebruik van Bol.com en andere speelgoedwebsites. Piet: “We hebben al heel wat verlanglijstjes ontvangen. De Pakjespieten inventariseren alles. Leuk voor de allerkleinsten zijn Nino en Nina – twee interactieve knuffelberen en de Woezel en Pipcamera. Lego is al jaren zeer geliefd en voor meisjes is er nu een Barbie met een interactief paard. Nieuw en een absolute hit is de Furby Rockboard, een step die kan steppen en rocken. Fijn dat naast gaming dit buitenspeelgoed zo populair is. GTA-5 en schietspelletjes zijn wat dat betreft heel erg in trek. Gelukkig blijven de Hollandse gezelschapsspellen het ook nog goed doen. Monopolie in al zijn varianten en Trimonos Tri balance staan op de verlanglijstjes van jong en oud. Hahahah, en wat denk je van zwarte schmink, elk jaar weer een betaalbare bestseller!“ Sint en Piet kijken elkaar samenzweerderig aan. “In hun schoen krijgen de meeste kinderen het traditionele Sinterklaassnoepgoed: chocoladeletters, suikermuizen met een laagje chocola eromheen, marsepein en kruidnootjes of kleine gekke hebbedingetjes”, vult Sinterklaas hem aan.

Favoriete plek in Wassenaar
Sinterklaas komt graag in Wassenaar. “Als ik even tijd heb ga ik met Amerigo op stap in de duinen en op het strand. In Madrid hebben we voorname stadsparken en ik heb een mooi landgoed met een lange oprijlaan aan beide zijden omsloten door sinaasappelbomen. Achter het landgoed ligt een enorme pepernotenplantage. Veel ruimte om paard te rijden, dat wel, maar duinen en strand dat kennen we daar niet. Wat ik ook een bijzondere plek in Wassenaar vind, is Landgoed de Horsten. Dat is voor ons een heel relaxte omgeving, we hoeven daar maar bij een paar woningen pakjes te brengen.Op uw vraag of de prinsesjes een voorkeursbehandeling krijgen, kan ik volmondig nee zeggen. Voor ons zijn alle kinderen gelijk!”

Choco-Pieten
Wat vindt Sinterklaas over alle ophef over zijn geliefde Zwarte Pieten. “Makkers staakt uw wild geraas!”, zegt hij met gefronste blik.“Het is niet mijn bedoeling om iemand te beledigen of te kwetsen, het is een traditioneel Hollands kinderfeest om mijn verjaardag te vieren. Onze Pieten melden zich allemaal vrijwillig aan bij de Pietenschool in Madrid. Meester Meetlat – een strenge, doch rechtvaardige leraar – leidt de leerlingen in vier jaar op tot volwaardige Pieten. Ze leren klauteren, zingen, dansen, schoorsteenracen, spieken, gluren, gedichten schrijven, pakjes inpakken en ga zo maar door. Ze staan te trappelen om bij ons op school te komen en hebben ontzettend veel lol.” “We hebben zwarte, donkerbruine en lichtbruine Pieten, meer kleuren hebben we niet. Jahaaaa als ze ziek zijn of stiekem teveel witte chocola hebben gegeten, slaan ze wit uit”, zegt Piet met een brede glimlach.

Ik neem afscheid van Sint en zijn Hoofdpiet, want ze moeten deze avond nog een aantal lekkernijen in de schoenen van de Wassenaarse kinderen stoppen, het voer voor Amerigo ophalen en luisteren naar de liedjes die de kinderen voor ze zingen. En liedjes horen er helemaal bij. Zowel Sinterklaas als de Hoofdpiet worden warm van al die liedjes, de oude en de nieuwe versies, zeker als de kinderen daar ook nog eens een dansje op doen. Het belooft weer een groot feest te worden.

♫ Sinterklaas, wie kent hem niet,
Sinterklaas, Sinterklaas en natuurlijk Zwarte Piet. ♫

© Manon van Schaik

sint-2

Gespot in Wassenaar

In ‘Gespot in Wassenaar’ gaat Manon op zoek naar Wassenaarders met een favoriete buitenplek of bijzonder buitengevoel in Wassenaar. Een bekend stukje of juist een geheim stukje Wassenaar. Een buitengevoel of -plek waar anderen even van mogen meegenieten. Heeft u zelf een mooi verhaal bij een bijzondere plek of buitenbelevenis, stuur dan een mail naar info@wassenaarders.nl.

Tags

SinterklaasWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top