Skip to content

O dennenboom, o dennenboom …

7 december 20138 minute read

Wassenaar – Kerst staat voor de deur en dat betekent veel sfeer in en rondom het huis, in winkelcentra en openbare ruimten. Op het marktplein bij de Berkheistraat is het in deze periode een en al bedrijvigheid. Ruud Boon bivakkeert daar vanaf 30 november drieënhalve week – dag en nacht, zeven dagen per week – met een ruim assortiment kerstbomen. Samen met zijn medewerkers en herdershond Sara.

Kerstbomenkeet
Dertien jaar geleden ontstond het idee om kerstbomen te gaan verkopen. “Ik was toen nog in loondienst. Samen met een maat heb ik dit opgestart. Het begon als een gekkigheid – we ondernamen wel meer dingen samen – maar inmiddels is ‘de Wassenaarse Kerstboomservice’ een vaste december-activiteit van mijn bedrijf ‘Ruud Boon Tuinplanning’.” Het zijn lange werkdagen, maar ook gezellige dagen. Ruud is dag en nacht op het marktplein te vinden en wordt door zijn medewerkers afgelost als hij naar huis gaat om te douchen en Sara eten te geven. Maar het ontbreekt hem aan niets. “Ik heb een ruime ‘woonkeet’, keukenfaciliteiten, een kachel en natuurlijk een goed bed. Elke dag komt mijn schoonmoeder een heerlijke warme hap voor mij en mijn jongens brengen. En ook Mireille, mijn vrouw, en onze dochters laten zich regelmatig zien”, zegt hij tevreden. Van ´s ochtends vroeg tot ‘s avonds rond een uur of acht kun je voor een kerstboom bij hem terecht. Daarna waken hij en zijn trouwe viervoeter over de kerstbomen. “Als extra service brengen wij de bomen graag bij onze klanten thuis. En vanaf dit jaar bied ik een nieuwe service aan, we halen op drie vaste dagen de bomen ook weer op, tegen een kleine vergoeding.”

Groot assortiment
De ene boom is de andere niet. We zingen dan wel ‘O dennenboom, o dennenboom …’, maar de meeste kerstbomen zijn sparren. De bekendste boom is de traditionele fijnspar (Picea abies). Hij is goedkoop met kleine prikkelende naalden en valt snel uit. Daar zitten echte ‘ruiers’ bij, zoals Ruud dat noemt. Een ideale boom voor buiten. Bij Ruud zijn ze verkrijgbaar tot zo’n 12 meter, maar de hoge exemplaren zijn alleen op bestelling verkrijgbaar. “De Nordmann zilverspar (Abies nordmanniana) en de blauwspar (Picea pungens) worden bij mij het meest verkocht. De Nordmann is een mooie volle boom, sierlijk en met mooie glanzende donkergroene zachte naalden. Een perfecte boom voor binnen, omdat deze nauwelijks uitval heeft en geen allergische reacties veroorzaakt, maar het is een relatief dure boom. Ze zijn gekapt, dus zonder kluit. De blauwspar (Picea pungens) verkoop ik ook goed. Deze bomen hebben een kluit en zijn verkrijgbaar vanaf 60 cm. Ze hebben een bijzondere blauwgroene gloed. De Servische spar (Picea omorika) is een vrij compacte smalle boom, heeft minder naalduitval dan de fijnspar en is heel betaalbaar. Ik verkoop ze al vanaf € 10,- . En de nobele spar (Abies nobilis) is sterk geurend met zachte naalden, die niet snel uitvallen. Daarom heel geschikt voor kerststukjes en kerstkransen”, zegt kerstboomkenner en -liefhebber Ruud.

Vaste klantenkring
Ruud moet het vooral van zijn vaste klanten hebben, in Wassenaar, maar ook daarbuiten. Ruud: “Ik lever elk jaar een boom van 12 meter voor het stadshart in Zoetermeer en ook de gemeente Zwijndrecht is een jaarlijks terugkerende klant. Onder mijn klanten bevinden zich ook oud-Wassenaarders; een van mijn klanten woont nu in een mooi grachtenpand in Amsterdam en heeft ruimte voor een boom van circa 5 meter. In Wassenaar lever ik allerlei formaten, van 60 cm tot wel 10 meter.” ”Zijn er particulieren die zulke hoge bomen bestellen?”, vraag ik hem. “Ja zeker”, zegt Ruud lachend. “Wat dacht je van Amerikanen? Hun ogen zijn vaak veel groter dan hun huis. Als ik vraag waar ze wonen en vervolgens aangeef dat zo’n boom echt te groot is, krijg ik ze niet overtuigd. Tja, en dan sta ik voor de deur met een veel te grote boom. Een van onze klanten wilde zo’n schitterend exemplaar een plek in de ontvangsthal geven, maar het gevolg was dat ze niet meer de trap op kon…” “We vinden altijd wel een oplossing, en nu koopt deze dame jaarlijks twee kerstbomen, een hoge boom voor in de tuin en een passend exemplaar voor in huis. Een aantal klanten koopt meerdere kerstbomen voor in huis. Je kunt het zo gek niet bedenken, maar wij zijn er blij mee”, vult Mireille hem aan. De klanten van Ruud zijn hem al jaren trouw en dat is wederzijds, niet alleen tijdens Kerst, maar het hele jaar door met hovenierswerkzaamheden.“Onze klanten zijn mensen die waarde hechten aan extra service en persoonlijke aandacht. We zijn een kleine speler, maar groot genoeg om continuïteit te bieden. Op prijs kun je niet te concurreren, maar die persoonlijke benadering, dát is wat ons onderscheidt. Ruud werkt met een klein vast team: Nico, Johan, Max en vakantiehulp Laurens, dat voelt voor onze klanten ook heel vertrouwd”, vertelt Mireille enthousiast. Achter de schermen is deze charmante vrouw degene die het klantencontact onderhoudt en de scepter zwaait.

Zo groen als gras
Ruud is allesbehalve groen als gras. Nadat zijn werk als hekwerker in loondienst eindigde, is hij tien jaar geleden voor zichzelf begonnen. Ruud is autodidact en een handige jongen die van aanpakken weet. Echt iemand die je kunt karakteriseren als ‘ruwe bolster blanke pit’.“Ik loop helemaal warm voor een mooi gazon, dus ben ik me gaan verdiepen in gras en ben ik gazons gaan aanleggen en onderhouden. Veelal bij chique villa’s in Wassenaar-Zuid en Rijksdorp, maar ook bij oudere mensen die het werk zelf niet meer aankunnen” , vervolgt hij zijn verhaal. Voor een mooi groen tapijt heb je veel kennis en geduld nodig. Naast composteren, verticuteren, onkruid verwijderen, is het vooral veel maaien. ”We hebben klanten waar we wekelijks maaien. Tot een paar weken geleden was ik er nog druk mee. Door de warmte en de regen van de afgelopen periode bleef het gras groeien. Pas bij een bodemtemperatuur rond de 12 graden stopt de groei.” Inmiddels heeft Ruud zich ontwikkeld tot een volwaardig hovenier. Voor tuinaanleg, onderhoud, sierbestrating, hekwerken en schuttingen kun je ook bij hem terecht. “Beplantingsplannen vind ik lastiger. Dat is heel smaakgevoelig. Ik adviseer wel welke plant je waar kunt plaatsen, afhankelijk van ligging en grondsoort. De favoriete plant van mijn klanten is de Rhododendron met z’n rijke kleurenpalet. Heel geschikt voor zure, vochtige en schaduwrijke grond, mooi langs een gazon, maar ook goed bruikbaar als afscheiding.”

Karpervijver
“Zelf ben ik gek op de Japanse esdoorn (Acer) met zijn mooi ingesneden blad en schitterende herfstkleuren. Ik houd van Japanse tuinen en, dat klinkt misschien tegenstrijdig, ook van de stijl van Piet Oudolf met siergrassen gecombineerd met een mix van in- en uitheemse vaste planten. Voor veel mensen is die stijl te bewerkelijk. Ze willen wel een mooie tuin, maar het moet onderhoudsvriendelijk en netjes zijn. Dus er komt meer bestrating en ik maak steeds vaker verhoogde borders.” Als ik Ruud naar zijn favoriete plekje in Wassenaar vraag, twijfelt hij geen moment. “De mooiste plek voor mij is Rijksdorp. Heerlijk de stilte die daar heerst, daar geniet ik tijdens mijn werk enorm van”, vervolgt Ruud. Nu ben ik natuurlijk heel benieuwd hoe zijn eigen tuin eruit ziet. ”Haha, je weet toch hoe dat werkt: bij de loodgieter lekt het het meest. Nee mijn tuin is zeker niet een ideaal plaatje. Het is een tuin annex werkplaats, waarin mijn karpervijver prominent aanwezig is.” Ruud is niet alleen dol op hond Sara, maar ook zijn negen karpers verzorgt hij passievol.” En, ik ben een fervent zeevisser of eigenlijk was. Ik heb er nu helaas te weinig tijd voor, maar in 2008 heb ik samen met Sander van der Kroft het Nederlands Kampioenschap kleinbootvissen gewonnen. Het Wassenaarse strand is een plek waar ik heel graag kom in mijn vrije tijd.”

SOB
Straks als de kerstbomenverkoop over is, breekt er een rustige periode aan. Zo ontstond een nieuw idee. Samen met schilder Tom van der Kaaij heeft Ruud recentelijk ‘SOB, Service Onderhoud Bescherming’ opgericht. Voor gevel-, goot- en terrasreiniging, schilderwerkzaamheden en andere onderhoudsklussen buitenshuis – waarvoor de koude wintermaanden zich uitstekend lenen – kunnen Wassenaarders nu ook bij hen terecht. Aan ondernemingszin geen gebrek dus.

Tot 23 december staat Ruud nog op het marktplein met kerstbomen, kerststukjes en kransen. Met een mooie Nordmann neem ik afscheid van Ruud, Mireille en Sara. Tijd om de kerstsfeer ook bij mij thuis naar binnen te halen.

© Manon van Schaik

Gespot in Wassenaar

In ‘Gespot in Wassenaar’ gaat Manon op zoek naar Wassenaarders met een favoriete buitenplek of bijzonder buitengevoel in Wassenaar. Een bekend stukje of juist een geheim stukje Wassenaar. Een buitengevoel of -plek waar anderen even van mogen meegenieten. Heeft u zelf een mooi verhaal bij een bijzondere plek of buitenbelevenis, stuur dan een mail naar info@wassenaarders.nl.

Tags

Wassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top