Blauw-Zwart klopt aan deur van 3e klasse

19 mei 20134 minute read

Wassenaar – De eerste wedstrijd van de nacompetitie is een eclatant succes voor Blauw-Zwart geworden. Tegenstander Moerkapelle werd met 4-0 verslagen, een score die beduidend hoger had kunnen zijn als het vizier van de voorwaartsen in de eindfase nog scherper had gestaan.

Al na 3 minuten was het raak voor de UTS Van der Geest & UTS Abbink formatie. De doorgebroken Boy Houtman werd door doelman Dubbis getorpedeerd en scheidsrechter Kortekaas wees gedecideerd naar de stip. De keeper hoefde zijn daad slechts met een gele kaart bekopen, daar waar rood volgens de regels gegeven had moeten worden. Aanvoerder Jasper van den Boer deed wat van hem verwacht mocht worden en schoof de bal beheerst in het net. Nauwelijks bekomen van de vreugde zagen de talrijk opgekomen toeschouwers hoe na een handbal van Moerkapelle verdediger Van der Hovende bal voor de tweede maal op elf meter werd gelegd. Wederom was het Jasper die zijn hoofd koel hield en voor 2-0 zorgde. Pas 5 minuten gespeeld en de buit leek al binnen!

Toch was deze veilig ogende voorsprong niet genoeg om rust in de gelederen van de Blauwen te brengen. De bezoekers drukten de thuisploeg terug op eigen helft en gingen nadrukkelijk opzoek naar de aansluitingstreffer. Het combinatiespel van Moerkapelle was beduidend beter dan dat van Blauw-Zwart. De zenuwen gierden de Blauwen duidelijk door de keel en de ploeg kon maar niet in zijn spel komen. Nagenoeg alle passes kwamen bij een tegenstander terecht en vaak werd de bal lukraak naar voren geschoten in de hoop dat hij misschien bij een medespeler terecht zou komen. Dat was bijna nooit het geval.

Ondank het betere spel van Moerkapelle wist de ploeg zich geen enkele kans te creëren en had keeper Bob Jalhay weinig te doen in de eerste helft. Sterker nog, de beste kansen waren voor Blauw-Zwart. Een slimme steekpass van Stuart Hooijmans zette Guy van Vliet vrij voor de doelman, maar de (te) zacht ingeschoten bal rolde voorlangs het doel. In de blessuretijd was het dezelfde Stuart die, na een prima uittrap van Bob, Boy op maat bediende. De spits wist hier wel raad mee en bracht de russtand op 3-0. Zeer tegen de veldverhouding in, maar daarom niet minder plezierig.

In de tweede helft herpakte Blauw-Zwart zich en kwam wat beter in zijn spel. Ook al omdat Moerkapelle niet meer in een goed resultaat geloofde en enigszins aangeslagen oogde. Meer en meer werd Blauw-Zwart de bovenliggende partij en het wachten was op de genadeklap.

Rond de 70e minuut werd Boy vervangen door Maarten van der Flier. Diens eerste actie was een lange rush, gevolgd door hard schot dat het doel op een haar na miste. Even later was het Guy die met de bal aan de voet het hele veld overstak, maar bij het doel aangekomen miste hij de kracht om de bal hard te raken, zodat het een eenvoudig oprapertje voor keeper Dubbis werd. Even later een schitterende Blauw-Zwart aanval die Stuart in kansrijke positie bracht. Helaas belandde de bal op de paal.

Tien minuten voor tijd maakte de licht geblesseerde Japer plaats voor Arnold Simonis en werd de moegestreden Stuart vervangen door Tom van den IJssel. In de 86e minuut werd het vonnis definitief geveld toen Maarten na en mooie individuele actie de bal in de verre hoek deponeerde en zo de eindstand op 4-0 bracht. In laatste wedstrijdminuut kreeg Maarten ook nog kans op 5-0, maar voor open doel miste hij jammerlijk. Dat mocht de pret echter niet drukken, een 4-0 overwinning is een uitstekend begin van de nacompetitie. Over 2 weken de volgende wedstrijd. Tegenstander is dan Leiden of Ariston. Bij winst promoveert de UTS Van der Geest & UTS Abbink formatie naar de 3e klasse.