Skip to content

RijnlandRoute geen gelopen race

15 maart 20142 minute read

Wassenaar – “GroenLinks heeft steeds gezegd, dat de besluiten over de RijnlandRoute niet definitief zijn. Nu heeft VVD-gedeputeerde Ingrid de Bondt dat voor het eerst toegegeven”, zegt Antoon Claassen zelfverzekerd. De fractievoorzitter van GroenLinks benadrukt dat de provincie financieel in zwaar weer verkeert. “Daar komt bij, dat de RijnlandRoute 280 meter langer wordt dan berekend. Dat kost de nodige miljoenen, die niet eens in het huidige budget van meer dan één miljard euro zijn opgenomen.”

Zou de provincie koste wat kost de RijnlandRoute, die dwars door de Wassenaarse veenpolders loopt, doorzetten dan heeft zij de komende dertig jaar een fors financieel probleem. Antoon Claassen: “De provinciale politici zullen dertig jaar lang tegen de kosten van de RijnlandRoute aan blijven hikken. Het gevolg is dat er eenvoudigweg geen geld meer overblijft voor het normale beleid. Het maakt de provincie volkomen vleugellam, een weinig lokkend perspectief.”

Veel te hoge groeiverwachtingen
Gedeputeerde De Bondt erkent dat de RijnlandRoute in aanmerking komt voor uitstel of afstel. De groene partij wijst er bovendien op dat minister Schulz onlangs Rijkswaterstaat opdracht gegeven heeft om opnieuw onderzoek te doen naar de noodzaak om de snelwegen rondom Eindhoven te verbeteren. Rijkswaterstaat is in de oorspronkelijke berekeningen uitgegaan van een veel te hoge groeiverwachting van het toekomstige autoverkeer. “Dat is nou precies wat er ook met de RijnlandRoute aan de hand is”, zegt Antoon Claassen. GroenLinks heeft steeds gezegd dat de berekeningen van het toekomstig autoverkeer gebaseerd zijn op veel te hoge groeiprognoses en veel te lage prognoses voor de toename van het openbaar vervoer. “Maar het is nog niet te laat”, benadrukt de fractievoorzitter van GroenLinks, “als de provincie wijs is, verbetert zij de bestaande wegen in de regio, te beginnen met een verdubbeling van de ir. Tjalmaweg, en zet zij de RijnlandRoute in de ijskast. Daarmee is gedeputeerde De Bondt honderden miljoenen goedkoper uit en bindt zij de provinciale bestuurders de komende dertig jaar niet aan handen en voeten.”

Tags

GroenLinksRijnlandRouteWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top