Skip to content

Luciano, een ijssalon die geluk, blijdschap en frisheid uitstraalt

17 maart 20149 minute read

Wassenaar – Het is dringen in de Van Hogendorpstraat. Een lange rij staat voor ijssalon Luciano te wachten. De deuren van de volledig verbouwde ijssalon zijn vrijdag 7 maart opengegaan. De zon schijnt volop, het voelt als een vrolijke lentedag en een overheerlijk ijsje van Luciano maakt het wachten meer dan waard. Waar heeft de ijssalon van Luc en Angelique Blok zijn succes aan te danken?

Liefde en kwaliteit
“Liefde”, zegt Luc vol overtuiging. “Al ons ijs wordt met liefde bereid. We werken alleen met pure producten. Geen essences en andere smaaktoevoegingen.” Terwijl ik met Luc in gesprek ben, komt zijn fruitleverancier binnen met dozen vol aardbeien, frambozen, bosbessen, citroenen, sinaasappelen en bananen, verser kan bijna niet. “Wij werken alleen met kwaliteitsproducten. Onze pistachenoten komen bijvoorbeeld uit Sicilië, daar heb je echt de beste noten, maar ze zijn peperduur. Die kwaliteitsproducten gebruikten we ook al in de periode dat de zaak nog niet zo goed liep, maar het heeft zich uiteindelijk wel terugbetaald. Echt, ik doe geen concessies ten aanzien van de kwaliteit”, lacht Luc terwijl hij met zijn ogen het reilen en zeilen in de zaak volgt.

Haagse roots
Als Haags jochie leerde Luc het ijsvak van zijn vader. Toen Luc 15 jaar was, nam vader Blok ijssalon Corneldi in de Maasstraat in Den Haag over. “Eigenlijk wilde ik naar de hotelschool, maar het is er niet van gekomen. Na de MAVO ben ik in mijn vaders zaak gaan werken als ijsbereider. Mijn vader leverde ijs aan 21 ijscokarren. Ik verdiende5 gulden per uur, en de ijsventers kwamen op een zonnige dag met 800 gulden omzet thuis. Dat wil ik ook, dacht ik, want het leek me snel verdiend. In Den Haag reden er in die tijd zo’n honderd ijscokarretjes rond – een gouden tijd – maar voor mij was er geen plek meer. In mijn jeugd heb ik met mijn ouders en mijn zus een periode in Duinrell gewoond, daar had ik leuke herinneringen aan. Zo ontstond het idee om naar Wassenaar te gaan. Ik ben hier met een ijswagen op het pleintje voor Studio van der Plas begonnen en in de IJsbol aan de Wassenaarse Slag.”

Studiereis
Op zonnige dagen was het leuk verdienen, maar het leven van straatventer bracht ook financiële onzekerheid met zich mee, zeker in de winter en op Hollandse kille dagen. Toen de jongste dochter van Luc en Angelique net was geboren, zijn ze op zoek gegaan naar een geschikt pand met horecavergunning. In 1996 vestigde Luc zich in het huidige pand. In 2005 besloot hij een deel van het pand af te stoten, omdat het te duur werd. Maar nu heeft hij het hele pand weer tot zijn beschikking. “De winkel hiernaast stopte ermee en de eigenaar van het pand bood me een schappelijke huurprijs als ik dat pand bij onze ijssalon zou betrekken. Angelique en ik hebben er goed over nagedacht. Samen zijn we twee keer op studiereis gegaan om ons te laten inspireren. In één week tijd hebben we acht Italiaanse steden en zeker 30 ijssalons bezocht. Kijken, kijken en nog eens kijken, en ideeën op doen. En toen zijn we er samen vol voor gegaan en het diepe ingesprongen.”

Verbouwing
De verbouwing heeft vier intensieve maanden geduurd, waarin de aannemer, elektricien, glaszetter, interieurbouwer, schilder, designer, Angelique en Luc keihard hebben gewerkt. Slopende maanden vol stress. “Het was een gigantische verbouwing, muren moesten er uit, draagconstructies werden geplaatst, een lift is ingebouwd, de elektrische bedrading is totaal vernieuwd en ga zo maar door. Ik heb er slapeloze nachten van gehad. Niet alleen over de kosten – die flink boven de begroting uitkwamen – maar ook of het allemaal wel goed zou gaan. We wilden een strakke uitstraling in combinatie met een vintage look. En een ijssalon die geluk, blijdschap en frisheid uitstraalt. Je ziet het resultaat!” Luc straalt van oor tot oor en is apetrots. En met recht. Ook Angelique kan heel trots zijn, want zij is het creatieve brein achter de hele uitvoering. Ze hebben samen een bijzonder stijlvolle ijssalon neergezet. Over elk onderdeel is nagedacht. Bij de koffiehoek is het meubilair met steigerhout afgewerkt in tinten die associëren met het strand en de zee. De ijsvitrine is strak met aan de onderzijde een witte kunststofrand waarin, heel subtiel, ijskristallen zijn gefreesd. Boven de vitrine hangen zes witte hippe lampen in drie varianten. In de vitrine komt het rijke kleurenpalet van het ijs helemaal tot zijn recht. Met daarnaast een mooie chocoladekraan. En als eyecatcher is er op twee wanden een schitterende collage in vintage stijl geplaatst. Je komt ogen te kort als je het allemaal in je wilt opnemen. Elke keer zie je weer iets nieuws: ijsprinsessen, de ijscokar van vader Blok, een ijsrecept, grappige anekdotes, de eerste ijswagen van Luc, de Wassenaarse molen en kerk en zoveel meer om vrolijk van te worden.

DSCN1417

IJslaboratorium
Vanuit de koffiebar kijk je door een glazen wand naar het ijslaboratorium, zoals de ijskeuken van Luciano heet. Ook deze straalt klasse en perfectie uit, met op de achtergrond een strakke muur in betonlook afgewerkt met een speciale waterbestendige laag. Pierino, een Hollander van Italiaanse komaf en José, een Argentijnse ijsbereider staan achter de ijsmachines te buffelen en ondertussen in het Spaans grappen te maken. Ondanks de drukte stralen ze plezier uit. Luc: “Deze jongens zijn goed op elkaar ingespeeld. Ze kennen elkaar al jaren. In Spanje heeft José 14 jaar in het restaurant van Pierino gewerkt. Ik vind het belangrijk dat het team goed kan samenwerken en het onderling gezellig heeft. Naast deze twee ijsbereiders heb ik Marcia en Esther in dienst. Zij zijn onze steun en toeverlaat, zowel in de winkel als in de keuken. En we werken met een flink aantal seizoenskrachten.”

Passionele Meesterijsbereider
Niet alleen voor de klanten in de winkel wordt in de ijskeuken smakelijk ijs bereid, ook voor de drie franchise Luciano ijssalons en een aantal ijssalons die exclusief Luciano-ijs mogen verkopen, maken de jongens dagelijks bakken vol met vers ambachtelijk ijs. Naast de 32 smaken in de vitrine, heeft Luc de receptuur van nog zo´n 50 smaken en maakt hij ijspatisserie. Luc is een van de 30 SVH Meesterijsbereiders – de hoogste graad van vakbekwaamheid op het gebied van ijs bereiden – die Nederland rijk is. Volgens velen in het ijsvak is hij een van de meest gepassioneerde ijsbereiders van ons land. Dat zie je terug in zijn smaken en in de prijzen, die hij telkens weer in de wacht sleept. In 2006 en 2012 werd Luciano uitgeroepen tot IJssalon van het Jaar. En ook dit jaar is hij een van de vijf genomineerden. De ijssalons worden in twee voorrondes op smaak en creatie beoordeeld. Daarnaast spelen hygiëne, klantvriendelijkheid en winkelpresentatie een grote rol. In een hoek van de etalage glinsteren de inmiddels verworven bokalen, oorkonden en medailles je tegemoet.

DSC 0190

Hollandse of Italiaanse finesse
‘Is Italië nog steeds het land van de ijsmakers?’, vraag ik Luc. “Nee, in Nederland wordt het beste ijs van de wereld gemaakt”, zegt Luc heel stellig. “Wij tappen schoon water uit de kraan, we hebben een geweldige ijsopleiding in Wageningen, we ontwikkelen nieuwe smaken, kunnen makkelijk schakelen en wisselen onderling kennis en ideeën uit. Wereldwijd zijn er zo’n 100.000 ijssalons, waarvan alleen al 35.000 in Italië. Het Italiaanse ijs is over het algemeen traditioneler, de recepten gaan van vader op zoon. De meeste Italiaanse ijswinkels verkopen veel bijproducten, omdat ze door de grote concurrentie het hoofd niet meer boven water kunnen houden. Er zijn wel een aantal populaire streekspecialiteiten zoals Tartufo di Pizzo in Calabrië en het ijsbroodje van Sicilië. Granita’s zijn er favoriet. Maar natuurlijk heeft Italië ook fantastische zaken zoals Cioccolat Italiani in Milaan, die nu ook een vestiging in Dubai heeft. Echt een heel gaaf concept. En Gelateria Grom is vermaard. Zij veroveren de wereld met seizoensijs, ze hebben nu al zo’n 200 filialen wereldwijd. Het is echt razend knap als je dat lukt”, zegt Luc enthousiast.

Wassenaars geluk
Luc maakt ondertussen een heerlijke cappuccino voor me. Ook de espressobar is voorzien van technisch vernuft en staaltjes van mooi design. Een aantal van zijn medewerkers volgt barista-trainingen, waarin zij alles over koffie leren, van het herkennen van koffiebonen tot het maken van latte art. “Ik ben echt heel blij met hoe het er nu allemaal uitziet. Het is fijn om te zien dat onze klanten niet alleen voor een lekker ijsje komen, maar ook gezellig aan de bar een kop koffie komen drinken, zoals in Italië gebruikelijk is. We krijgen ontzettend veel positieve reacties, in de winkel, maar ook op straat.” Luc is inmiddels een publiek figuur in Wassenaar. Op straat roepen kinderen hem toe: ‘Ha, daar heb je Luc van de ijssalon!’ Al is Luc oorspronkelijk Hagenees, hij voelt zich Wassenaarder van top tot teen. “Ik geniet van de levendigheid in het centrum, van mijn wandelingen met mijn hond langs Duinrell richting de Klip. En als het werk het toelaat, ga ik graag een paar uurtjes naar het strand om te relaxen of ga ik golfen bij de Kieviten. Ik heb het mooiste en leukste werk dat er is, én dat in het dorp waar ik van houd.” En Wassenaar houdt van Luc. Wij kunnen tot eind oktober van zijn ijs en koffie genieten en in december van zijn heerlijke oliebollen, want ook daar blijft hij mee doorgaan. Eind maart horen we of Luc en Angelique wederom de prijs van beste IJssalon van het Jaar hebben binnengehaald, maar voor mij hebben ze deze nu al gewonnen!

© Manon van Schaik

DSCN1431

Gespot in Wassenaar

In ‘Gespot in Wassenaar’ gaat Manon op zoek naar Wassenaarders met een favoriete buitenplek of bijzonder buitengevoel in Wassenaar. Een bekend stukje of juist een geheim stukje Wassenaar. Een buitengevoel of -plek waar anderen even van mogen meegenieten. Heeft u zelf een mooi verhaal bij een bijzondere plek of buitenbelevenis, stuur dan een mail naar info@wassenaarders.nl.

Tags

LucianoWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top