Skip to content

Snelle start reanimatie door first responders AED brandweer

15 mei 20142 minute read

Wassenaar – Jaarlijks worden 15.000 mensen in Nederland getroffen door een hartstilstand. Snelle hulp is daarbij letterlijk van levensbelang. Brandweer Haaglanden zet in Pijnacker-Nootdorp en Wassenaar, aanvullend op de reguliere ambulancezorg, first responders AED in.

De first responders hebben een toegevoegde waarde in die gebieden waar de bevolkingsdichtheid en de ambulancedichtheid laag is, en het langer kàn duren voor er een ambulance ter plaatse is. De brandweer kan daar vaak eerder bij een incident zijn. In afwachting van de ambulance verrichten de first responders AED de eerste levensreddende handelingen bij hartfalen. De first responders AED van Brandweer Haaglanden is een idee en initiatief van brandweermedewerkers. Het brandweerpersoneel in Pijnacker-Nootdorp en Wassenaar zijn extra getraind door professionals en toegerust met extra hulpmiddelen zoals herkenbare kleding en een AED-kit.

Hartveilig Wonen
Naast de first responder van de brandweer, kent de regio Haaglanden ook het initiatief Hartveilig wonen. Een hulpsysteem waarbij vrijwilligers snel ter plaatse kunnen zijn om iemand te reanimeren. Opgeleide vrijwilligers ontvangen een sms-bericht met de locatie van het slachtoffer en de locatie van de dichtstbijzijnde AED. Deze vrijwilligers gaan naar het slachtoffer om hulp te bieden tot de ambulance aanwezig is en professionele hulpverleners de zorg overnemen. Voor meer informatie kijk op www.hartveiligwonen.nl.

Tags

BrandweerWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top