Skip to content

Feestelijke opening Landschapspark Duivenvoorde

8 september 20154 minute read

Wassenaar – Het Landschapspark Duivenvoorde krijgt een feestelijke opening. De afgelopen jaren is met grote zorgvuldigheid gewerkt aan de uitvoering van het parkherstelplan van landschapsarchitect Michael van Gessel. Het resultaat is fantastisch: herstel van natuurlijke vitaliteit, van oude zichtlijnen & contouren en van eeuwenoude allure. Ook biedt het park meer wandel- en verblijfsmogelijkheden voor de bezoeker.

Feestelijke publieksopening
Na jarenlange werkzaamheden is het park weer in volle glorie hersteld. Dit wordt gevierd met een officiële opening voor genodigden op woensdag 9 september en een publieksopening tijdens het Open Monumentenweekend op 12 en 13 september. Tijdens dit weekend heeft het publiek gratis entree en zijn er tal van zomerse activiteiten voor jong en oud. Daarnaast zullen er rondleidingen door het hernieuwde park worden verzorgd.

Eeuwenoude allure hersteld
Kasteel Duivenvoorde ligt in een Engels landschapspark uit de jaren veertig van de 19de eeuw. Het is ontworpen door Jan David Zocher jr. (1791-1870), in die tijd de ster onder de landschapsarchitecten. Zocher vormde de barokke tuinaanleg met zijn karakteristieke en strakke geometrische lijnenspel om tot een romantische landschapstuin met slingervijvers, dromerige wandelpaden, prachtige bruggen en fraaie vergezichten. De tand des tijds laat echter sporen na. Het park verloor in de afgelopen ruim 150 jaar zijn natuurlijke vitaliteit en architectonische zeggingskracht. In opdracht van de Stichting Duivenvoorde maakte landschapsarchitect Michael van Gessel in 2007 een herstelplan voor het park. Dankzij de steun van overheden en fondsen kon het plan de afgelopen jaren worden gerealiseerd.

Parkherstelplan
Van Gessel bracht opnieuw structuur aan in het park. Boomgroepen, lanen, wandelpaden, gras- en waterpartijen kregen de vloeiende contouren uit de tijd van Zocher terug. Dat geeft lucht, ruimte en natuurlijke vitaliteit. Spectaculair is het herstel van de oude zichtlijnen op het omringende landschap. Naast het herstel van de monumentale aanleg van Zocher verwijst het hernieuwde park ook naar de barokke tuinaanleg van voor 1800. Zo is een nieuwe bosvijver aangelegd op de plaats waar zich in de 18de eeuw een groot waterbassin bevond en zijn oude bomenlanen hersteld. Ook is het park beter toegerust op de 21ste eeuw met meer wandelpaden, nieuwe wandelbruggen en zitbankjes en een voorziening voor parkeren. De Leidse tuin heeft een ware metamorfose ondergaan. Deze idyllische, ommuurde tuin met boomgaard (hoogstamfruit) en fleurige bloemen- en kruidentuin is vanaf 12 september geopend voor het publiek. In de nabije toekomst zal hier een bezoekerspaviljoen verrijzen (informatie- en kassafunctie, landgoedwinkel en horeca).

Alle seizoenen een gastvrije ontvangst
De eigenaren van Duivenvoorde woonden in de winter in de hofstad Den Haag. ’s Zomers trokken ze naar hun buitenverblijf Duivenvoorde. Daar genoten zij in familiekring van het leven op het landgoed: van de bijzondere flora en fauna, van wandelen in het park en van het gezelschap van vrienden en relaties. Die oorspronkelijke sfeer wil Duivenvoorde blijven koesteren. Een gastvrije ontvangst voor wandelaars en bezoekers die willen verpozen in het groen en cultureel erfgoed willen beleven. Alle seizoenen van het jaar. Natuurlijk dient de rust van mens, flora en fauna op het landgoed gerespecteerd te worden. Sommige wandelpaden zijn bijvoorbeeld tijdens het broedseizoen voor het publiek gesloten. Zo kunnen ook toekomstige generaties blijven genieten van deze buitengewone plek met haar rijke historie en bijzondere natuurwaarden.

Financiering
De realisatie van het parkherstelplan was alleen mogelijk dankzij de royale steun van overheden en fondsen. De Stichting Duivenvoorde is de financiers – Europa (EFRO/Kansen voor West G4P4), Samenwerkingsverband Holland Rijnland, Provincie Zuid-Holland, Fonds 1818 en Prins Bernhard Cultuurfonds – zeer erkentelijk voor hun steun en vertrouwen.

Bezoek
Vanwege de feestelijke publieksopening en de Open Monumentendagen zijn het park en kasteel van Duivenvoorde het hele weekend van 12 en 13 september gratis te bezoeken. Op zaterdag is het kasteel van 11:00 uur tot 17:00 uur geopend, en op zondag van 14:00 uur tot 17:00 uur. Het park is beide dagen open van 8:00 uur tot 19:30 uur.

Parkeren is gratis, maar in de nabije omgeving van het kasteel zijn de parkeermogelijkheden beperkt. Ook met de fiets of het openbaar vervoer (lijn 45 en 46, halte Kniplaan) is het kasteel prima te bezoeken.

Kasteel Duivenvoorde
Laan van Duivenvoorde 4
2252 AK Voorschoten
www.kasteelduivenvoorde.nl

Tags

DuivenvoordeWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top