Hoe belangrijk is een wedstrijdbal?

17 november 20153 minute read

Wassenaar – Voor de start van het seizoen kwam het verzoek, vanuit de Vriendenclub van onze hoofdtrainer Jos, om de wedstrijdbal te sponsoren voor een thuiswedstrijd van Blauw-Zwart 1. Zo gevraagd, zo gedaan.

Weldra hing deze bal in het illustere rijtje wedstrijdballen voor seizoen 2015-2016 op hun vertrouwde plaats boven de bar in de kantine. Er werd in de loop van de tijd naar de wedstrijddag van.zaterdag 14 november tegen Haagse Hout al druk gespeculeerd binnen deze vriendengroep hoe belangrijk zo’n bal wel zou kunnen zijn. Zeker toen het moment aanbrak dat beide partijen gedeeld de ranglijst aanvoerden. De spanning liep steeds hoger op. Ook Jos, onze trainer/coach, ging steeds meer het belang van deze speciale wedstrijdbal inzien, hoewel hij dat aan de buitenkant niet liet merken, professional als hij is.

Er is wat gesold met die bal op de wedstrijddag. Hij bleef veel langer hangen dan gebruikelijk boven de bar, het wachten was namelijk op die vriendenclub, die we graag onder die bal op de foto wilden zetten. Hetgeen gelukt is. Op het laatste moment werd de bal richting hoofdveld gerend, alwaar de scheidsrechter al nerveus op zijn stopwatch stond te kijken. De eerste helft heeft die bal meer achter het doel gelegen dan op het veld vanwege de vele afzwaaiers die Blauw-Zwart produceerde. Zie het verslag wat verder op de site.

0-2 achter met de rust. De moed zakte een ieder in de schoenen, de wedstrijdbal dacht waarschijnlijk ook: “Ik kom niet meer aan de bak. Maar goed, de reserveballen die in de eerste helft gebruikt zijn bakten er ook niets van.”

Over de tweede helft kunnen we kort over zijn of nog een heel verhaal schrijven vol met superlatieven. Wat er in de rust gezegd is, geen idee. Er kwam een ploeg op het veld, op 3 plaatsen gedurfd gewijzigd, met waarschijnlijk de opdracht van de coach: “We gaan nu voor de volle winst, we hebben nog 45 minuten, er staat muziek te wachten in de kantine, de bar draait straks op volle toeren, alle supporters staan achter ons, nu moet het echt gebeuren!!” De wedstrijdbal veerde weer op: “Now you are talking coach! Ik laat me niet meer uit het veld sturen, maar zal me inzetten voor de volle winst! Als die gasten me maar goed raken!”
Einduitslag 3-2

O ja, het verhaal gaat dat de wedstrijdbal, de nacht voor de wedstrijd, onder het kussen van Rick Hoogenboom gelegen heeft. Tja, hoe belangrijk is een wedstrijdbal of diegenen die de bal beschikbaar hebben gesteld, hoe werkt zoiets door in het hoofd van de coach? Niemand zal het ooit weten. Maar deze bal kan worden bijgeschreven in de ‘Wedstrijdballen Hall of Fame”, of die vriendenclub?