Skip to content

Laat de vlam niet in de pan slaan tijdens de feestdagen

23 december 20164 minute read

Wassenaar – Tijdens Kerst en Oud & Nieuw is de kans op brand in een woning – en zeker in de keuken -groter dan anders. Veel voorkomende oorzaken zijn vlam in de pan (met stip op 1 in Haaglanden), het gebruik van kaarsen, het branden van haard of kachel (schoorsteenbranden) en kortsluiting. Veel van deze branden zijn te voorkomen. Of in ieder geval is ‘erger’ vaak te voorkomen, zoals bij vlam in de pan. Dat laat Brandweer Haaglanden zien in een filmpje met nieuwe demowagen.

Demonstratie ‘vlam in de pan, deksel erop’
Brandweer Haaglanden heeft sinds kort een demowagen om het blussen van vlam in de pan te demonstreren, omdat de keuken de plaats in huis is waar de meeste binnenbranden ontstaan in Haaglanden. Dit jaar waren er al 602 binnenbranden, waarvan 162 keukenbranden.
Bij de opening – met burgemeester Aptroot van Zoetermeer – van de demowagen heeft de brandweer een filmpje gemaakt waarin precies te zien is hoe je vlam in de pan kunt blussen en vooral ook hoe het niet moet! Het is te vinden op www.brandweer.nl/haaglanden (http://www.brandweer.nl/haaglanden/diversen/virtuele-map/vlam-pan/)

Meer risico op brand tijdens de feestdagen
De laatste weken van het jaar staan in het teken van gezelligheid in huis. Tijdens Kerst ben je extra veel in de keuken om nieuwe, soms ingewikkelde recepten op te dienen voor familie en vrienden. Maar ondertussen wil je eigenlijk niets van de gezelligheid missen. Een keer per jaar bak je op oudejaarsavond de traditionele oliebollen en een grote pan vol vet. Het risico op vlam in de pan is groter door al deze bak-, wok-, frituur- en braadactiviteiten dan op andere dagen. Weten hoe je vlam in de pan blust is een must om een (grote) woningbrand of om veel schade aan keuken en woning te voorkomen.

Hoe ontstaat vlam in de pan?
Een vlam in de pan ontstaat als olie, vet of een ander bakproduct door oververhitting spontaan gaat branden. De ouderwetse frituurpan is het meest berucht, maar het gebeurt ook met een koekenpan of wok. De warmtebron – gas, inductie of elektriciteit – maakt niet uit. Er is geen zichtbaar vuur nodig om de vet te laten branden.

Hoe voorkom je vlam in de pan?
Doe niet te veel olie of vet in de pan (en niet teveel oliebollen tegelijk), zodat de vloeistof niet over de rand loopt.
– Houd de pan in de gaten, zodat je direct kunt ingrijpen als de vlam toch in de pan slaat. Laat je niet afleiden door de gezellige drukte om je heen.
– Controleer of de buitenkant van de pan schoon en vooral vetvrij is. En probeer tijdens het bakken het morsen van vet zoveel mogelijk te voorkomen.

Wat doe je bij vlam in de pan?
– Bedek, indien mogelijk, je handen of trek ovenhandschoenen aan.
– Dek de brandende pan af met een passende deksel, koekenpan of ovenplaat. Plaats de deksel of pan van je af over de vlammen heen.
– Zet de warmtebron uit.
– Doe de afzuigkap uit. Laat de pan met deksel staan totdat deze volledig is afgekoeld (minstens een uur)
– Heb je het vuur zelf gedoofd? Twijfel je of de brand is overgeslagen op de afzuigkap of het keukenkastje? Bel 112 voor een nacontrole door de brandweer.

Wat moet je nooit doen?
– Niet doen: met water blussen, want dan krijg je een steekvlam.
– Niet doen: lopen met de hete pan, de kans op brandwonden is dan erg groot.

Meer tips?
Meer tips om brandveilig de feestdagen door te komen kun je lezen op http://www.brandweer.nl/haaglanden/diversen/virtuele-map/feestdagen-voorkom/.
Of volg ons (en deel onze berichten) op Facebook Veiligheidsregio Haaglanden. Ook op Facebook geven we veel tips over brandveiligheid.

Tags

BrandweerVlam in de PanWassenaar
Gerelateerde artikelen
Wees alert bij verkoop en collecte aan de deur
Back To Top