donderdag 01 oktober 2020

K Kunst & cultuur

Concert Wassenaar Vocaliter met Bach en Händel

Wassenaar - Op woensdag 20 april voert het oratoriumkoor Wassenaar Vocaliter begeleidt door Amici della Musica en onder leiding van dirigent Frank de Groot het voorjaarsconcert uit in de Dorpskerk. Uitgevoerd worden cantate 21 “Ich hatte viel Bekümmernis” van J.S. Bach en “Anthem for the Funeral of Queen Caroline” van G.F. Händel.

Cantate 21 behoort tot Bach’s meest uitgevoerde cantates. Het is met elf delen een lange cantate, waarover Bach zelf gezien het grote aantal uitvoeringen ervan ook zeer tevreden was. Hij bestemde de cantate uiteindelijk voor “willekeurige gelegenheden. Händel had in 1737 een week de tijd om de Anthem “The ways of Zion do mourn” ter gelegenheid van de begrafenis van Queen Caroline te componeren. Op deze dag luidden de klokken van de St-Pauls Cathedral, Westminster en van vele kerken in Londen en werd de anthem ter ere van Queen Caroline voor het eerst uitgevoerd in de Westminster Abbey.

Bach en Händel zijn typische vertegenwoordigers van de barokstijl en hoewel Bach (1685 – 1750) en Händel (1685 – 1759) in hetzelfde jaar zijn geboren en zijn opgegroeid in dezelfde streek hebben ze elkaar nooit ontmoet..... Händel leefde in een heel andere muzikale wereld dan Bach, maar Bach was wél erg geïnteresseerd in het doen en laten van zijn leeftijdgenoot Händel. Leven en werk van Händel liggen evenwel op een geheel ander vlak dan dat van Bach. Voor Bach speelde alles zich af binnen de muren van kerk en vorstenhoven van Thüringen en het naburige Saksen. Hij heeft zijn roem te danken aan zijn cantates en orgelcomposities en niet te vergeten de Passionen. Händel begeeft zich eerst in de wereld van de opera in de paleizen van Italiaanse aristocraten en kardinalen en daarna in de Engelse hoven in Londen. Hij laat zich daar tot Engelsman naturaliseren. Tenslotte wordt hij de schepper van het Engelse oratorium.

Bij Händel gaat het om de levende stem, bij Bach om de stemmen. Een werk van Bach kan men in vele gevallen ook door instrumenten doen uitvoeren, zonder dat het schade lijdt; een werk van Händel niet. Zeer kernachtig samengevat: ” Bach’s roeping is kerkelijk, die van Händel wereldlijk”.

Maar het gaat ook om de kwaliteit van de muziek. Wie is de betere componist? Dat kan het publiek het beste zelf beoordelen. De helft van het concert bestaat uit muziek van Bach en van Händel.

Toegangskaarten à € 20,- verkrijgbaar via www.vocaliter.nl

Wassenaarse Slag LIVE

Populair Nieuws

Meld u aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief