dinsdag 11 mei 2021

E Events

17 mei: Demonstratie Nepalese zilversmeden in Wereldwinkel

Wassenaar - Op dinsdag 17 mei zijn zilversmeden Dambar en zijn broer Aslok uit Nepal in de Wereldwinkel in de Rijnsburgpassage. Zij tonen en verkopen daar hun mooie sieraden en demonstreren hoe die gemaakt worden. U bent van harte welkom een kijkje te komen nemen!

Danbar is geboren in een gezin van de laagste kaste. Zijn vader probeerde als ijzersmid zijn gezin zo goed mogelijk te onderhouden. Als klein kind ging Dambar met zijn vader op stap en leerde hij de eerste kneepjes van het smeden. Maar de veelvoorkomende ziekte tbc trof ook Dambar. Als kind van een kasteloze zou hij deze ziekte niet overleefd hebben. Maar gelukkig ontmoette hij een Nederlander die zich zijn lot aantrok. “Papa Jos” zorgde voor de goede medicijnen en later bekostigde hij ook een opleiding tot zilversmid.
Nu vele jaren later trekt Dambar zich het lot van vele kastelozen aan. Hij heeft een kleine zilversmederij en leert zijn familieleden en de arme jongens uit zijn dorp het vak. Zijn eigen kinderen en de kinderen van zijn familie krijgen de kans om te studeren.

Via de “fair-trade” organisatie slaagde Dambar er in zijn zilveren sieraden te verkopen in de wereldwinkels. Maar door de afgelopen recessie en de aardbeving is zijn handel ingestort. Er was te weinig werk voor zijn werknemers. Verschillende werknemers zijn afgereisd naar het Midden-Oosten om daar te werken.