dinsdag 27 september 2022

E Events

Lever je snoeisel in voor de strijd tegen kanker!

Wassenaar - Avalex doet mee aan het initiatief ‘Vergroot de hoop en verklein de kanker’. Vanaf woensdag 15 juni zamelen wij het snoeiafval van de Taxus Baccata apart in op onze milieustraten. De inzamelactie duurt tot en met 31 augustus. Je kunt dit snoeisel gratis brengen naar alle Avalex-milieustraten.

Over de Taxus
In de jonge twijgen van jouw Taxus Baccata-haag zit baccatine. Dit is een belangrijke grondstof voor het maken van geneesmiddelen voor chemotherapie. Taxus baccata komt helaas niet overal in de wereld voor, maar gelukkig wel veel in Nederland. Daarom is het snoeisel van jouw taxushaag ook zo waardevol. Avalex draagt graag bij aan deze actie, zodat wij zoveel mogelijk snoeiafval kunnen inzamelen en een bijdrage leveren om kanker te bestrijden.

Medicijn of vergif?
Alles aan de taxusboom is giftig, behalve het rode omhulsel van de pitjes. De boom wordt daarom ook wel venijnboom genoemd. Het woord ‘toxisch’ is afgeleid van taxus. Mensen die hun taxushaag snoeien, moeten dit voorzichtig aanpakken, zeker met kinderen en dieren in de buurt. Je kunt het snoeisel het beste opvangen op een doek, zodat het zuiver blijft. De giftige naalden van de Taxus worden gebruikt om de basisgrondstof voor chemotherapie te maken, alleen de Taxus Baccata is hiervoor bruikbaar. Elke kubieke meter taxussnoeisel is goed voor één chemotherapie. Daarnaast keert Vergroot de Hoop per kubieke meter een bedrag uit aan een organisatie die werkt rond kankerpreventie.

Bekijk de inzamelpunten op www.avalex.nl of kijk voor meer informatie op www.vergrootdehoop.nl. Inwoners van de gemeente Voorschoten kunnen terecht op de milieustraat van Wassenaar.