donderdag 06 augustus 2020

P Politiek

HartvoorWassenaar: De begroting in balans, zo zou het moeten.

Wassenaar - De begroting 2017 heeft ons diep teleurgesteld. We maken ons nog grotere zorgen. Maar laten we de begroting van 2017 vergelijken met die van 2016.

De inkomsten:
De inkomsten van de gemeente nemen toe van €56,0 miljoen tot €57,0 miljoen. (+ €1,0 miljoen=1,8%). De verhoging van de OZB-belasting met 5% levert de helft van de toename op.

De uitgaven:
De uitgaven groeien van €57,9 miljoen tot €62,7 miljoen. (+ €4,8 miljoen=8,3%). Die uitgaven per Wassenaarder zijn dus ongeveer €2200.

Het tekort:
De uitgaven groeien met €3,8 miljoen harder dan de inkomsten. Het tekort wordt €5,7 miljoen. (tekort 2016 was al €1,9 miljoen), €536 per Wassenaars huishouden.

De gevolgen:
Het tekort is structureel. Het zal ieder jaar terugkomen en verder oplopen. De komende 2-3 jaar kunnen we het tekort nog betalen uit de spaarpot, maar die is dan echt leeg. Een spaarpot van € 45 miljoen die in 6 jaar tot vrijwel 0 afneemt. Onwaarschijnlijk. Maar het tekort zal er nog zijn, de spaarpot leeg. Hoe los je dat op?

Van de huidige coalitie verwachten wij geen goede daden meer. Waarom zouden ze ook?
De tekorten kunnen we nog betalen in 2017 en 2018. En begin 2018 zijn er verkiezingen, en wie dan het bestuur van Wassenaar gaat vormen mag het oplossen.

HartvoorWassenaar maakt zich zorgen. De zelfstandigheid van onze gemeente kan alleen zeker blijven met een sterke financiële positie. Die hadden we. Maar het financiële beleid is zwak en de financiële positie verslechtert heel snel.

Maar vooral: Als je een tekort hebt, dan moeten uiteindelijk uitgaven omlaag en/of inkomsten omhoog.
Het Rijk is de belangrijkste inkomstenbron, goed voor €29 miljoen. De afgelopen jaren ging dit bedrag alleen maar omlaag. De tweede inkomstenbron is de OZB-belasting voor Wassenaarders, in 2016 €8,9 miljoen.
Dus als je niet bespaart, moet je het krijgen van je eigen Wassenaarders via de OZB-belasting. En vergelijk dan eens het tekort van €5,9 miljoen met de OZB van €8,9 miljoen. Dat is 66%. De verhoging van nu 5% is slechts een eerste stap.

Is dit het financieel beleid dat de Wassenaarder wil?

HartvoorWassenaar is voor een dorp in balans. En financieel beleid in balans.

Wij zetten ons in voor een degelijk en betrouwbaar financieel beleid. We zullen ons richten op het onder controle krijgen van de uitgaven.
Als u dat wilt.

HartvoorWassenaar, Henri Hendrickx
Voor een dorp in balans

Wassenaarse Slag LIVE

Populair Nieuws

Meld u aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief