zaterdag 24 februari 2018

K Kunst & cultuur

Romantisch concert door in een druk bezocht Adegeest

Wassenaar - Concertpianiste Ursula Dutschler en cellist Frank Wakelkamp speelden op 9 oktober een romantisch klassiek concert in een goed bezocht Florence woonzorgcentrum Adegeest. Zij vertolkten bekende werken van Beethoven en Mozart. Het spel was vol passie, emotie en intimiteit. Beide musici verduidelijkten de muzikale ideeën van de componisten.

Fortepianiste Ursula Dutschler noemde de sonates van Beethoven (op. 102 nrs. 1 en 2) na afloop van het concert contrastrijk. De eerste sonate vond zij wat lichtvoetig en de tweede had meer diepgang en drama. Die fuga is immers het toonbeeld van complexiteit en tegendraadsheid. Dat kon het duo Dutschler-Wakelkamp echter niet van de wijs brengen. Ze trokken de eigen visie door en lieten overal een frisse en plezierige Beethoven horen. Zelfs bij reflectieve passages werd een gepaste afstand genomen, zonder al te veel zelfbeklag. Wat heerste was musiceervreugde, grip op de materie, technische vaardigheid en oog voor detail. Lekker felle staccato’s en voorzichtige ritenuto’s (de geleidelijke afnames in tempo). De perfect gestemde fortepiano uit 1800 en de met darmsnaren bespannen cello pasten mooi bij elkaar. Vooral in de laagte was de cello een lust voor het oor en in hoge registers was slechts zelden sprake van een jank. Ook een werk van Mozart kwam aan bod: Thema en 7 Variaties over de aria "Bei Männern welche Liebe fühlen" uit Mozarts "Die Zauberflöte" WoO 46 (1801?), destijds opgedragen aan Graaf Georg von Browne.
Na de pauze soleerde Dutschler het eerste deel uit de overbekende Mondschein sonate in cis klein , opus 27 nr. 2 (1802 ) destijds opgedragen aan Gravin Giulietta Guicciardi.
Tot slot speelde het duo van Beethoven een sonate in g klein, opus 5 nr.2 (1796 )
destijds opgedragen aan Koning Friedrich Wilhelm II van Pruisen.

Het enthousiasme van het publiek werd duidelijk in het lange applaus, ook nog toen volgens de traditie Pieter Bos, de secretaris van de vrienden van Adegeest, het duo met bloemen beloonde. Zo kwam er een einde aan dit zonnige zondagmiddagconcert in het inmiddels bekend geworden podium van Adegeest dat recht doet aan het adagium ‘geef Adegeest vleugels’. Het duo Dutschler-Wakelkamp gaf de muziek vleugels.

In het gastenboek staan positieve reacties waaronder " Wat een geweldig ingespeeld Duo. Als vanouds zeer bevlogen. Wat een geweldige zondagmiddag. We hebben genoten. Verassend mooi".

Concert: Het duo Dutschler-Wakelkamp . Gehoord: 09/10/2016 Adegeest Voorschoten

Populair Nieuws

Meld u aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief

 

@wassenaarders

Fri Feb 23 19:16:33 +0000 2018

Lokaal Wassenaar!: Ouderenbeleid is maatwerk! #Wassenaar #LokaalWassenaar #GR2018 https://t.co/sYdiDE5xn5
Fri Feb 23 17:07:21 +0000 2018

👓 Het laatste nieuws van 23-02-18 op https://t.co/K5sfMwtUnl - https://t.co/VR5aAPJY1n