Skip to content

Stop de stille sluipmoordenaar

3 februari 20172 minute read

Wassenaar – Ventileren, controleren en alarmeren. Dat is de oproep van de campagne ‘Stop CO-vergiftiging’ die we vandaag samen met de Nederlandse Brandwonden Stichting, de 25 brandweerregio’s en de GGD starten. Want dat een koolmonoxidevergiftiging iedereen kan overkomen blijkt steeds weer uit de vele meldingen van (bijna-)ongevallen met koolmonoxidevergiftiging.

‘Vijf jaar geleden had ik na het slapen na een nachtdienst last van duizelingen en lichte hoofdpijn. Buitenshuis ging het beter’, zegt Johan van Wel, in het dagelijks leven vrijwillig brandweerman. Na het “voorslapen” voor de volgende nachtdienst voelde ik me weer niet zo goed, maar ik ben toch gaan werken. Toen ik de volgende ochtend fit thuiskwam, was mijn vrouw duizelig en draaierig.

Ventileer, alarmeer, controleer
Hilda Raasing, portefeuillehouder Brandveilig leven: ‘Koolmonoxide is levensgevaarlijk. Je ruikt of proeft het niet en signalen van een koolmonoxidevergiftiging zijn moeilijk te herkennen. Het is daarom van belang om de gevaren van koolmonoxide onder de aandacht te brengen én vooral praktische adviezen te geven. Zo kan iedereen zelf thuis actie ondernemen: ventileer je huis continu door een raam op een kier of een rooster open te zetten. Controleer verbrandingstoestellen regelmatig en hang een CO-melder op.’

Test jezelf
Wil je je kennis over symptomen van koolmonoxide vergroten? Doe dan de online test die speciaal voor deze campagne is ontwikkeld. Je leert hoe je een CO-vergiftiging kunt herkennen en voorkomen en wat je moet doen bij een CO-vergiftiging. Bij het invullen van zeven vragen krijg je direct te zien of je antwoord goed of fout is met bijbehorende tips en adviezen.

Plaatsingsadvies
Sinds afgelopen najaar is er een plaatsingsadvies voor CO-melders. De conclusies van dit wetenschappelijk onderbouwd onderzoek geven eindelijk duidelijkheid over de juiste plek om een CO-melder te plaatsen.

Deze en andere belangrijke informatie over koolmonoxide brengen we de komende twee weken via allerlei kanalen onder de aandacht. Neem vooral ook een kijkje op www.brandweer.nl/koolmonoxide.

Tags

BrandweerKoolmonoxideWassenaar
Gerelateerde artikelen
Wees alert bij verkoop en collecte aan de deur
Back To Top