dinsdag 11 mei 2021

P Politiek

GroenLinks bezoekt Blauw Zwart

Wassenaar - Fietsen rijden af en aan, het parkeerterrein staat behoorlijk vol. Er wordt over en weer geroepen, ouders staan ontspannen te kletsen terwijl ze naar hun sportende kinderen kijken. In de kantine zitten mensen bij of na te praten. Een gewone zaterdagmorgen bij Blauw Zwart.

In de bestuurskamer wordt een afvaardiging van GroenLinks (bestuur, wethouder en raadsleden) gastvrij ontvangen door het bestuur van Blauw Zwart. Aanleiding is ‘het buurthuis van de toekomst’, maar het gaat ook over het belang van sport en het verbeteren en verstevigen van contacten tussen sport en politiek.

Uitdagingen
Zoals overal in Nederland draait men grotendeels op vrijwilligers en het is ook hier een klus om vrijwilligers te vinden en te binden. Daarnaast is de groeiende regelgeving een probleem, al is het maar vanwege alle diploma’s die behaald moeten worden voor kantinediensten.

En natuurlijk draait het ook om geld, dus is er een scala aan grotere en kleinere sponsors gevonden in Wassenaar. Dat verstevigt onder andere de band met het dorp.

Het gaat ook nog even over kunstgras. Zonder er te luchthartig over te doen, is besloten om de onderzoeken af te wachten en niet in paniek te raken over mogelijke gezondheidsproblemen op de lange termijn.

Het buurthuis van de toekomst
Maar het gaat ook over ‘het buurthuis van de toekomst’, want daarnaar waren we als GroenLinks Wassenaar wel benieuwd. Op initiatief van de RABObank en nog een rij instanties worden bestaande clubhuizen opgeroepen zich om te vormen tot ‘het buurthuis van de toekomst’. Dat moet een plek worden waar mensen elkaar ontmoeten niet alleen voor sport, maar ook voor cursussen en kaartmiddagen, voor een kop koffie en sociale contacten. Nu ligt het gebouw van Blauw Zwart niet direct midden in een wijk en dus is het gebrekkige openbaar vervoer een obstakel. Daarnaast zijn er tal van verenigingen met een eigen gebouwtje dat ze niet willen opgeven.

Het heeft voordelen om activiteiten te concentreren in één gebouw, want nu worden de diverse club- en buurthuizen vaak maar zeer ten dele gebruikt. Dat kan efficiënter voor iedereen. Het gebouw is niet overal toegankelijk voor minder validen, dus een lift zou eigenlijk wel noodzakelijk zijn. Die staat dan ook op het wensenlijstje.

Een goed begin ...
Er worden cursussen gegeven, de BSO zit er en bij gelegenheden treedt Blauw Zwart op als gastvrouw en- heer. Zo zal de avondvierdaagse dit jaar op het terrein eindigen met een spetterend spektakel.

Het buurthuis van de toekomst is er nog niet, maar dit college heeft met een actuele sportnota een goede start gemaakt met het uiten van grotere betrokkenheid, dus wie weet ... GroenLinks Wassenaar zet zich er voor in.