donderdag 24 september 2020

K Kunst & cultuur

Zur Schöpfung/Over Schepping

Wassenaar - Tentoonstelling in Galerie in de Molen van 29 april t/m 28 mei. Schilderijen van Evelin Grohmann en schilderijen en beelden van Brigitte Wawoe. Zaterdag om 16.00 uur zullen beide kunstenaars deze expositie in de Windlustmolen verrassend openen en toelichten.

Schepping – Schöpfung als thema voor een tentoonstelling van kunstwerken een open deur zult u denken. Toch kan men het niet vaak genoeg zeggen – dat zullen Brigitte Wawoe en Evelin Grohmann doen in hun openingswoord – hoe existentieel dit begrip is, zeker voor de kunst. De oorspronkelijke theologische zin van het woord is tenslotte het scheppen uit het niets. Ook de kunstenaar brengt met niet-levend materiaal ( steen, metaal, verf op papier etc. ) een nieuw werk voort, dat eerst in hem of haar leefde en dan hopelijk ook in de toeschouwer, de bezoeker een emotie of herkenning van aspecten van leven losmaakt.

Evelin Grohmann, een Duitse kunstenaar en kunstdocent geeft Masterclasses in een Duits klooster die Brigitte Wawoe al 25 jaar volgt. Grohmanns schilderijen zijn heel poëtisch en toch spannend. Vele lagen van tekeningachtige structuren in een subtiel kleurgebruik, met soms pas op het tweede gezicht figuratieve elementen (vaak van menselijke gestaltes) kenmerken haar werk. Haar composities zijn levendig en toch beschouwend .Zij geven haar belevenissen in de natuur - de schepping – met menselijke emoties weer.

Brigitte Wawoe, lid van de Wassenaarse kunstgroep, toont op deze expositie sculpturen: uit steen van haar geliefde Tafelberg in Curaçao, bronzen en beelden die bestaan uit een combinatie van verschillende materialen . Zij exposeert daarnaast schilderijen en collages. Van kleurrijke abstracte composities tot ingetogen en verstild. Ook bij haar komt soms figuratie om de hoek kijken. Het scheppingsproces is duidelijk zichtbaar. Haar aanzet is soms filosofisch, symbolisch of zeer aards – precies wat ’schepping’ is. Het komt uit de ziel (“Ruach”, wind, adem, geest), het binnenste en wordt zichtbaar naar buiten gebracht in het kunstwerk.

Vrijdag 5 mei is er KUNSTCAFÉ, aanvang 17.00 uur Brigitte Wawoe zal het begrip ‘schepping’ nader toelichten. Het publiek wordt na het gesprek uitgenodigd om vragen te stellen.

Wassenaarse Slag LIVE

Populair Nieuws

Meld u aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief