donderdag 24 juni 2021

N Nieuws

Dringende oproep….

Wassenaar - Dit is een oproep om mee te helpen aan de uitgave van een boek over de tweede wereldoorlog specifiek gericht op Wassenaarse ingezetenen.

Natuurlijk zijn er veel documenten te vinden in de archieven van de gemeente Wassenaar. Ook beschikt men over fotomateriaal maar daar hangt een prijskaartje aan. Veel meer materiaal ligt nog steeds bij de mensen zelf, 70 jaar zorgvuldig bewaard of inmiddels verstoft en vergeten op zolders, schoenendozen of koffers. Dat zijn de spullen waar ik op zoek naar ben. Veel mensen denken bij het lezen van een dergelijke oproep: “Ik heb nog wat bewaard, maar dat is zo onbelangrijk, daarin is Peter vast niet geïnteresseerd.” Die gedachte is verkeerd, ik ben niet alleen geïnteresseerd naar uw verhaal maar ook in alle spullen en niet alleen in het bijzondere of het unieke. Juist het alledaagse, het kleine, was in de bezettingstijd van levensbelang. Bonkaarten, illegale kranten, documenten, V-speldjes, stakingsoproepen, brieven van mensen, persoonsbewijzen, drukwerk van de Nederlandsche Unie, NSB documentatie, proclamaties, oproepen voor de Arbeidseinsatz, vrijstellingen, spotprenten, liedjes en moppen, bekendmakingen van represailles etc.etc.
Alle materialen worden, indien u dat wenst, nadien terugbezorgd of beschikbaar gesteld aan het verzetsmuseum.

Bijzondere interesse is voor foto’s van het treintje, dat ooit liep van de Haven in Wassenaar, dwars door de Rooie buurt naar de duinen in Wassenaar. Nergens is een foto te vinden; het historisch archief Wassenaar niet evenmin de Wassenaarse Bouw Stichting.
Wie kan en wil mij helpen (070-5117911).
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.