donderdag 24 september 2020

K Kunst & cultuur

Tentoonstelling Michael Johansson - 8 oktober - Museum Voorlinden

Wassenaar - Vanaf zondag 8 oktober toont museum Voorlinden het werk van de Zweedse verzamelkunstenaar Michael Johansson (1975). De werkwijze van Johansson is er één van verzamelen, ordenen, stapelen en puzzelen. De alledaagse objecten die hij bij elkaar brengt geeft hij een nieuwe vorm en context in zijn sculpturen en installaties. Het museum zal naast een aantal bestaande werken ook een 40 vierkante meter groot, site-specific werk tonen, speciaal gemaakt voor deze tentoonstelling. Hiervoor is team Voorlinden in de huid van Johansson gekropen en heeft allerlei voorwerpen verzameld, waar Johansson een nieuw, wandvullend werk van zal maken. Naast werk in de kabinetten, wordt de bezoeker op onverwachte plekken in en rond het museum verrast door de kunstenaar.

In zijn speelse werken gebruikt Johansson alledaagse, vaak tweedehandse voorwerpen. Hij struint rommelmarkten en kringloopzaken af om oude televisies, transistorradio’s, videorecorders en andere apparatuur en objecten te verzamelen. Vervolgens rangschikt hij ze op kleur en brengt ze samen in één nieuw object. Zijn kunstwerken worden ook wel getypeerd als ‘real life tetris’. Deze sculpturen construeert hij niet alleen voor museale tentoonstellingen over de hele wereld, maar ook in publieke ruimtes, zoals in steegjes en portieken.

Johansson wordt in zijn werk geïnspireerd door toevalligheden in het dagelijks leven. Zoals dezelfde kleuren en patronen in objecten, twee mensen die elkaar passeren gekleed in dezelfde kleren of een parkeergarage vol met rode auto’s. Tijdens zijn bezoeken aan vlooienmarkten is hij gefascineerd door de mogelijkheid om dubbele of bijna identieke voorwerpen tegen te komen. Hetzelfde principe staat centraal in zijn kunstenaarspraktijk: de behoefte om iets herkenbaars te combineren en er vervolgens iets unieks van te maken.

Directeur Suzanne Swarts: Johansson verzamelt als het ware geschiedenissen: de objecten die hij gebruikt zijn ooit door iemand aangeschaft en afgedankt en hebben al een leven achter zich. Johansson geeft ze weer een tweede leven. Het verzamelen en rangschikken van de voorwerpen, spreekt tot ieders verbeelding. Wij proberen allemaal een bepaalde orde aan te brengen in de wereld om ons heen.

Michael Johansson is geboren in Trollhättan en woont en werkt in Malmö, Zweden. Van 2002 tot 2005 volgde hij verschillende kunstopleidingen aan onder andere de Kunsthochschule Berlin-Weissensee en Royal College of Art te Stockholm. Johansson exposeert in groeps- en solotentoonstellingen over de hele wereld en is opgenomen in verschillende particuliere en museale collecties waaronder de collectie van Voorlinden.

De tentoonstelling van Michael Johansson is te zien bij museum Voorlinden van 8 oktober 2017 tot en met 7 januari 2018. Daarnaast is vanaf 30 september tot en met 7 januari de tentoonstelling van de Amerikaanse kunstenaars Shio Kusaka en Jonas Wood te zien.

Wassenaarse Slag LIVE

Populair Nieuws

Meld u aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief