maandag 06 december 2021

K Kunst & cultuur

Viool / piano duo in WZC Adegeest

Wassenaar - Op 11 februari speelden de violist Eduardo Paredes Crespo en de pianiste Lestari Scholtes werken van Mozart, Debussy, Tchaikovsky en Waxman in een zeer druk bezocht woonzorgcentrum Adegeest.

Eduardo Paredes Crespo en Lestari Scholtes leerden elkaar in december 2010 kennen tijdens een concerttournee in Zuid-Amerika. Sindsdien spelen zij regelmatig samen als duo en in verschillende andere bezettingen, zoals hun pianotrio, TRIO 258, dat zij samen met cellist Leonard Besseling vormen. 11 februari speelde het duo een veelzijdig programma waarin vrijwel alle facetten van het viool- en pianospel naar voren komen. Het duo begon met twee werken van Mozart, het Adagio in E en het Rondo in C, waarin Mozart's kwaliteiten goed naar voren kwamen; lyrisch, elegant en scherzend. Beide werken werden geschreven voor de violist Antonio Brunetti. De twee musici waren bij tijden goed bevriend; ook waren er periodes dat ze elkaar niet konden uitstaan. De sonate voor viool en piano was het laatste werk dat de Franse componist Debussy schreef voor zijn dood in 1918. Hij bracht het werk zelf in première samen met violist Gaston Poulet. Vandaag de dag is het een van de meest fantasierijke en gewaardeerde werken uit zijn repertoire. Na de pauze was als eerst te horen het prachtige 'Prayer',van Achron. een Hebreeuwse melodie.Een vroom gebed van de Chassische Joden. Vervolgens Tchaikovsky. Die schreef zijn Serenade melancholique vlak nadat hij zijn beroemde eerste pianoconcert voltooide. Hij droeg het werk op aan de violist Leopold Auer en men beschouwt het als een van de meer donkere en sferische werken van Tchaikovsky. Het concert werd afgesloten met de zeer virtuoze Carmen Fantasy, waarin alle bijzondere melodieën uit Bizet's Carmen voorbij kwamen.

De staande ovatie die het duo aan het slot kreeg was dan ook dik verdiend. Daarna volgde de rituele bloemenhulde door Jan Croon, voormalige voorzitter van de vrienden van Adegeest. Als dank speelde het duo een toegift van de Braziliaanse componist Jascha.Heifetz: Flausine Vale: Ao pe da fogueira. Zo kwam er een einde aan een zeer genietbaar concert in Adegeest dat weer recht deed aan het adagium 'Geef Adegeest vleugels'.

In het gastenboek staan vele positieve reacties waaronder: “Fantastisch concert, genoten, onder de indruk van de musici ; deze virtuozen horen wij graag volgend jaar weer; zij waren beiden geweldig ”.

Gehoord: 11/02/2018 violist Eduardo Paredes Crespo en de pianiste Lestari Scholten te Voorschoten.
Het volgende zondagmiddagconcert in de reeks ‘Geef Adegeest vleugels’ zal plaatsvinden op 11 maart met de flamencogroep Calle Real .