vrijdag 25 juni 2021

R Rubrieken

Ingezonden: Canta; een gehandicaptenvoertuig

Wassenaar - Sinds ongeveer een maand rijdt er een extra Canta door Wassenaar; die van mij. Vanaf het moment dat deze geleverd werd tot op de dag van vandaag wordt er zeer negatief op gereageerd. Deze negatieve reacties lijken te komen uit de gebrekkige informatie die gedeeld wordt over gehandicaptenvoertuigen. In het kort zal ik proberen uit te leggen waar een Canta voor is en de regelgeving m.b.t. het rijden en parkeren.

Een Canta is een gesloten gehandicaptenvoertuig wat een apart soort voertuig is, een soort rolstoel voor lange afstanden die dus niet naar binnen kan. Een Canta kan maximaal 45 kilometer per uur en vereist geen rijbewijs. De wegen waarop met dit gehandicaptenvoertuig gereden mag worden zijn: de stoep, het fietspad en wegen tot en met 80 kilometer (mits er ook tractoren, fietsen of brommers mogen rijden). Voor het parkeren geldt, omdat dit een specifiek hulpmiddel voor fysiek beperkte mensen is, dat deze zo dichtbij mogelijk geparkeerd mag worden voor onbepaalde tijd (zonder pakkeerschijf). Omdat er soms geen parkeerplaats voor de bestemming is mag de Canta ook op de stoep parkeren of in gehandicapten parkeervakken en plaatsen die niet voor het parkeren van passagier auto’s bedoeld zijn parkeren.

Bij de levering van de Canta werd mij, door voorbijgangers, verteld dat ik niet in de parkeerplaats in mijn straat mocht parkeren, omdat ik dan ruimte van auto’s (van bezoekers) in beslag neem. In de frustratie die deze persoon uitte kan ik mij inleven. Door de auto’s die soms wel dagenlang op dezelfde plaats (soms ook op de stoep) geparkeerd staan en de draaischijf blijven doordraaien of een huishouden die drie auto’s heeft en deze in het beperkte aantal parkeervakken neerzet, kan ik vaak niet voor mijn huis of in de straat parkeren en moet als stukken lopen of blijven rondrijden in het dorp tot er een pakkeerplaats vrijkomt. Mijn huishouden heeft geen auto, alleen een gehandicaptenvoertuig.

Ook de nare handgebaren die naar mij worden gemaakt tijdens het rijden of het veelvuldig toeteren kunnen mijn chronische aandoeningen niet genezen noch het gebruik van mijn vervoershulpmiddel verminderen.

Rebecca Talbot