zaterdag 25 september 2021

K Kunst & cultuur

Demonstratie van oude en nieuwe brandweerspuiten op de Berkhei

Wassenaar - A.s. zaterdag 11 augustus vanaf 13.00 uur wordt door leden van het Wassenaarse Brandweermuseum in samenwerking met de Brandweer een demonstratie op het marktterrein de Berkhei gegeven. Het Brandweermuseum, opgericht door de toenmalige commandant van de Mark, bestaat dit jaar 95 jaar.

Voor de eerste keer sinds jaren is de door een paard getrokken Wassenaarse brandweerspuit weer rijdend te zien te zien in ons dorp.
In 1880 kocht Wassenaar twee Belder brandweerspuiten. De een staat in het brandweermuseum, al jaren gevestigd in de kelder van het Raadhuis De Paauw. De ander is in beheer van de Stichting Historisch Brandweermaterieel (SHB) uit Den Haag en is nu weer even terug in Wassenaar.

De eenvoudigste vorm van een brandweerspuit is de emmerspuit. Deze werd overal in het dorp door de bewoners gebruikt, niet alleen om de ramen te schoon te spuiten, maar ook om een begin van brand te blussen. Kinderen kunnen onder leiding, proberen met deze spuit een ”brandje” blussen.

Ook de brandweer zal met een moderne tankautospuit een demonstratie geven. De toeschouwers krijgen daarbij een goede indruk van de hoeveelheid bluswater en de grote worplengte waarmee
de brandweer nu in vergelijking met vroeger kan werken.

De bezoekers zullen deskundige uitleg krijgen van een van de museum medewerkers, vroeger zelf brandweercommandant geweest.

Ook wordt op zaterdag de jaarlijkse oldtimerdag op de Berkhei gehouden. Om 12.30 vertrekken een groot aantal auto’s voor een puzzelrit, waarna de demonstratie zal beginnen.

Dus al met al zeer de moeite waard voor jong en oud om naar de Berkhei te komen.

Het museum team.