maandag 06 december 2021

K Kunst & cultuur

Veel variatie bij Plein Unique

Wassenaar - Uniek. Dat was het trefwoord bij de tweede editie van Plein Musique. Anders dan andere muziekfestijnen streeft de organisatie naar een aanbod van uiteenlopende stijlen. En zo bood het Burchtplein zondag ruimte aan een duo van harpisten met een zeer bijzonder optreden, aan een plaatselijke entertainer/moppentapper die een nieuwe toekomst tegemoet gaat en last but not least aan een swingende bluesband met indrukwekkende soli op de mondharmonica.

Het was best spannend voor Wendy Rijken en Carla Bos, toen zij hun harpen posteerden in de muziekkiosk. Dit instrument leent zich eigenlijk niet voor spelen in de open lucht. Als de wind er vat op krijgt wordt het letterlijk een windharp en wordt het tokkelen danig verstoord. Met de juiste elektrotechnische ondersteuning was de ingetogen muziek toch gedurende het hele optreden goed hoorbaar. Een uniek optreden, want het vertolkte werk, de Schilderijententoonstelling van Moessorgski, werd oorspronkelijk gecomponeerd voor piano. Het harpistenduo maakte er een heel eigen optreden van door het verhaal te vertellen van personages op schilderijen in een museum die op wonderlijke wijze tot leven komen, en dat muzikaal te begeleiden.

In de vijftiende editie van Plein Musique is voor het eerst een intermezzo geprogrammeerd om de "gaten" tussen de twee optredens op de zondagmiddagen te vullen. Hoe dat gebeurt blijft tot op het laatste moment een verrassing. Harrie Engels, entertainer/moppentapper, was er helemaal vanaf zijn woning in het WAVO-park voor naar de muziekkiosk gekomen. Het optreden van de bookmaker in ruste was voor hem belangrijk. Het was een generale voor een tv-optreden in The Voice of Holland Senior, een programma dat talenten van 60 Plus een nieuwe carrière kan bieden.

Daarna was het de beurt aan Sugar Boy and the Sinners, een bluesband uit Leiden die Wassenaar aandeed na tal van optredens in het buitenland. Het was, om met Monthy Python te spreken, something completely different, met mooie gitaarsolo's en een ouderwetse bas. Sugar Boy zelf blies zich de longen uit het lijf op de mondharmonica, en dat deed hij in een toegift nog eens over.

Komende zondag staat muziekminnend Wassenaar opnieuw iets heel anders te wachten. Dan vertolkt Alexander Broussard, toetsenist en zanger/entertainer, op eigen wijze muziek van Billy Joel. Na een verrassend intermezzo volgt een eerbetoon aan volkszanger André Hazes. De muzikanten van de Hazes Blues Band beloven een vertolking die "uniek is in Nederland".