zaterdag 25 mei 2019

N Nieuws

Wethouders maken kennis met traditionele restauratietechnieken

Wassenaar - Hoe worden de zinken decoraties, kenmerkend voor De Paauw, eigenlijk gemaakt? En wat komt er kijken bij het maken en aanbrengen van 'natuurlijk' pleisterwerk op de gevel?

Tijdens Open Monumentendag konden bezoekers in het doe-dorp kennis maken met de toegepaste materialen en ambachten. Onder hen ook wethouder Kees Wassenaar, verantwoordelijk voor het erfgoedbeleid en wethouder Hubert Schokker. Beide wethouders waren onder de indruk van de uitleg en demonstraties van de restaurateurs. Daarna waagden ze zich net als vele bezoekers aan het maken van een verguld motief.

Natuurlijke materialen
Momenteel vinden op buitenplaats De Paauw diverse restauraties plaats: aan gebouw en in het park. In februari startte de werkzaamheden aan de achterzijde van het raadhuis. Dit najaar verplaatst het werk zich naar de voorzijde. De werkzaamheden bestaan uit het wegwerken van achterstallig onderhoud en het herstellen van schade die is ontstaan door onjuiste reparaties in het recente verleden. Hierbij zijn synthetische materialen gebruikt die onverenigbaar zijn met de historische ondergrond. Bijzonder is dat nu vrijwel uitsluitend gebruik gemaakt van traditionele technieken en natuurlijke materialen. Zo wordt de cementpleister die na de oorlog is aangebracht vervangen door een luchtkalkpleister en in plaats van een synthetische alkydverf, wordt het gebouw in traditionele lijnolieverf afgewerkt. De restauratie van De Paauw is mede mogelijk gemaakt door een subsidie van de provincie Zuid-Holland.

Wethouder Kees Wassenaar (midden) en wethouder Hubert Schokker (links) zijn onder de indruk van de uitleg en demonstraties van de restaurateurs van De Paauw.

Advertorial

Monuta 500px

Bijzonder afscheid regelen?

Het voorbereiden van een uitvaart is een emotioneel traject. In een relatief korte tijd moet er veel geregeld worden. Een periode waarin eigenlijk tijd en aandacht voor het verlies centraal moet staan. Bij Monuta proberen we het traject zo prettig en waardig mogelijk te laten verlopen. Met onze jarenlange ervaring helpen wij u graag in deze moeilijke periode. We nemen u de zorg uit handen, zodat u rustig afscheid kunt nemen. Lees meer.

Wassenaarse Slag LIVE

Populair Nieuws

Meld u aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief