dinsdag 22 juni 2021

E Events

Veel mooie woorden van Etty Hillesum

Wassenaar - Etty Hillesum (1914-1943) en haar vriendin Henny Tideman schreven voor elkaar in het najaar van 1942 citaten op in een daarvoor bestemd vriendenboekje met de titel Levenskunst. Op 15 januari 1943, haar 29ste en laatste verjaardag, kreeg Etty dit boekje van haar vriendin cadeau met de wens ‘Veel mooie woorden geef ik zonder woorden’. Later dat jaar kwam Etty Hillesum om in Auschwitz. Het vriendenboekje is opgedoken tussen haar nagelaten boeken in het Joods Historisch Museum. De citaten die Etty Hillesum uitkoos, werpen een nieuw licht op de bronnen van haar spiritualiteit. Zij zijn nu voor het eerst uitgegeven in een boek, samengesteld door Ria van den Brandt en Peter Nissen. Tien deskundigen geven daarin toelichting op de achtergronden en inspiratiebronnen van de citaten.

Filosoof dr. Ria van den Brandt en Theoloog Prof. Dr. Peter Nissen zullen tijdens de bezinningssamenkomst bij Vrijzinnigen NPB Wassenaar op zondag 23 september het vriendenboekje van Etty Hillesum en Henny Tideman aan u voorstellen en aan de hand van enkele voorbeelden laten zien wat de citaten ons leren over de bronnen en de eigen accenten van de spiritualiteit van Etty Hillesum.
Ria van den Brandt is als onderzoeker op het gebied van spiritualiteitsstudies verbonden aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Tevens is zij verbonden aan het Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Peter Nissen is hoogleraar Oecumenica aan dezelfde Universiteit en remonstrants predikant in Oosterbeek.

De bezinningssamenkomst wordt muzikaal omlijst door pianiste Karin Kuijper met werk van F. Chopin. Karin Kuijper studeerde aan de conservatoria van Groningen en Utrecht. Naast lesgeven begeleidt zij vooral zangers. Met Janine de Leeuw vormt zij al jaren een pianoduo. Zij werkt als pianiste mee aan de theatervertelling “Madame Manet”.

Zondag 23 september 2018 – Bezinningssamenkomst met dr. Ria van den Brandt en prof. dr. Peter Nissen
Aanvang: 10.30 uur, Vrijzinnigen NPB, Lange Kerkdam 46
Iedereen is welkom