maandag 25 oktober 2021

A Algemeen

Run for Rio investeert in duurzaamheid

Wassenaar - Poep voor het eten - Bij de nieuw te bouwen Victory School gaan we menselijk en dierlijk afval gebruiken om gas van te maken. Dat gas gebruiken we dan om te koken. Onze kokkin Jessica is helemaal blij. Nu staat zij in een hutje van 2 bij 3 meter voor alle kinderen en leerkrachten te koken met 2 grote ketels op houtvuur. De hele hut staat altijd vol rook. Jessica sjouwt iedere dag met het zware hout. De kinderen helpen Jessica met sjouwen en met de afwas . Ouder dan 40 jaar zal Jessica niet worden als ze zo moet blijven werken. En we kunnen Jessica niet missen, ze kookt, maakt schoon en past na schooltijd op de kinderen, 7 dagen per week!Koken met biogas, zoals dit heet, bespaart iedere maand 100 euro aan hout. En zo blijven bomen bespaard voor de natuur. Het is een win-win-win situatie. De biogas installatie wordt onder de grond gebouwd. Dat is hier goed betaalbaar, mensen verdienen vaak maar 1 of 2 euro per dag. Graven gebeurt allemaal met de hand, zelfs de meest diepe waterputten. Er komt geen machine aan te pas. Stenen, cement en buizen hebben we nodig. De 3 nieuwe energiezuinige kookketels in de keuken van Jessica worden de grootste investering.

De zon schijnt hier altijd
Oeganda ligt op de evenaar. De zon schijnt iedere dag van 0600 tot 18.00 uur en gaat dan loodrecht over onze hoofden. Je kunt hier overal zonnepanelen plaatsen. Elektriciteit van het net is op de nieuwe school niet beschikbaar. En natuurlijk willen we op de Victory School verlichting en computers. Ook hebben we elektra nodig om het water van de waterput naar de grote watertank te pompen.

Wassenaar helpt
“Verbeter de wereld, begin bij jezelf”. Dat motto hanteert Run for Rio in haar projecten. En we doen daarbij altijd ons best. U kunt ons helpen. Hoe? Weet u een sponsor of een fonds voor deze duurzame projecten (biogas, waterput en zonnepanelen), geef dat dan door aan Leo Bellekom (app 0643265500 of mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.). Een eenmalige bijdrage op NL57RABO0368010724 of op NL21INGB0000193157 is ook altijd zeer welkom. Met veel dank namens Jessica, de weeskinderen en anderen van de Victory School.