donderdag 16 juli 2020

K Kunst & cultuur

Bach en zonen

Wassenaar - Zondag 14 oktober om 14.30 uur (zaal open vanaf 14.00 uur) verzorgen claveciniste Ursula Dütschler en de gambist Frank Wakelkamp een klassiek concert tijdens een middagconcert in Florence woonzorgcentrum Adegeest, Bachlaan 21, 2252 NB Voorschoten. Zij spelen werken van vader Johann Sebastian Bach en zijn zonen Wilhelm Friedemann (de oudste), Carl Philipp Emanuel (de bekendste) en Johann Christian (de jongste). Het concert valt binnen de reeks ‘Geef Adegeest vleugels’ en is voor iedereen toegankelijk. De toegangsprijs bedraagt 10 euro.

URSULA DÜTSCHLER
Ursula Dütschler werd in Thun/Zwitserland geboren en begon op vijfjarige leeftijd met het spelen van klavecimbel. Zij studeerde op het conservatorium in Bern bij Jörg Ewald Dähler en bij Kenneth Gilbert aan het Mozarteum in Salzburg. In 1990 ging zij naar de Cornell University in de Verenigde Staten om fortepiano te studeren bij Malcolm Bilson.
Ursula Dütschler won verschillende concoursen, waaronder het Internationale Klavecimbel Concours in Parijs en het Internationale Erwin Bodky Concours voor fortepiano in Boston.
Op beide instrumenten heeft Ursula Dütschler een veelzijdige concertpraktijk ontwikkeld en is ze op verschillende internationale podia en festivals te horen, zowel als soliste als in diverse kamermuziek ensembles.
Ook trad zij op met orkesten als het Combattimento Consort Amsterdam, Het Orkest van het Oosten, Orchestre de Chambre de Lausanne, Orquesta Sinfonica de Galicia, Orquesta National de Barcelona y de Catalunia, Württembergisches Kammerorchester en Zürcher Kammerorchester.
Haar omvangrijke discografie bij Claves Records bevat naast talrijke kamermuzikale uitvoeringen opnames met solowerken van Bach, Balbastre, Byrd en Scarlatti op klavecimbel en van Beethoven op fortepiano.
Behalve voor Claves Records maakte zij ook opnames voor de labels Auvidis, BMG Classics, Brilliant Classics, Camerata Tokyo, Musicaomnia en Aliud Records. Haar nieuwste CD met Raymond Honing (arrangementen van Beethoven voor 8-kleppenfluit en fortepiano) is met een 9 van Luister gerecenseerd.
Met haar ensemble Camerata 1800, gespecialiseerd in muziek rond 1800, was Ursula Dütschler in de afgelopen jaren te horen in pianotrio repertoire en in veelzijdige en verrassende programma’s met verschillende bezettingen. Tegenwoordig ligt haar focus bij soloconcerten en concerten in duo combinaties met haar muzikale partners zoals Frank Wakelkamp, cello, Raymond Honing, fluit, Francine van der Heyden, sopraan en Eric Hoeprich, klarinet.
In 2005 kwam Ursula Dütschler in aanraking met de muziek en de Movements van G. I. Gurdjieff.
Zij volgde seminaars bij Wim van Dullemen en sinds enige jaren begeleidt zij Movements seminaars in Nederland en Duitsland op de piano.

FRANK WAKELKAMP
Frank Wakelkamp studeerde "moderne" cello aan het Utrechts Conservatorium, waar hij les had van Dmitri Ferschtman en Maarten Mostert. Masterclasses volgde hij bij Frans Brüggen, Heinrich Schiff en Christophe Coin. Bij Viola de Hoog studeerde hij af als Uitvoerend Musicus barokcello.
Als orkestmusicus werkte hij met Anima Eterna, Concerto d'Amsterdam, Currende, Les Musiciens du Louvre, Al Ayre Español. Dirigenten waren Jos van Immerseel, Eduardo Lopez Banzo, Erik van Nevel, Ton Koopman, Klaas Stok. Met het Holland Boys Choir nam hij de onder andere 200 religieuze cantates van J.S. Bach op als continuo-cellist en als bespeler van de violoncello piccolo.
Hierna nam hij een solo-cd op met cellosonates van de Amsterdamse barokcomponist Jacob Klein, die is uitgebracht bij Muziekgroep Nederland (CV 125). Hiervoor verrichte hij ook musicologisch onderzoek naar de voorheen onbekende Klein. In 2011 bracht hij met het ensemble Frank & Friends zijn tweede solo-cd uit met alle 9 cellosonates van Vivaldi. In 2014 volgde een derde cd met een in 2009 ontdekt nieuw opusnummer met cellosonates van Klein, eveneens met Frank & Friends.
Kamermuziek speelt Frank Wakelkamp met The Great Charm, cello- en gambakwartet Gut Feelings en diverse ad hoc formaties, maar hij treedt ook op als solist. Zo speelde hij celloconcerten van Vivaldi, Boccherini, Haydn en Saint-Saëns en de cellosuites van Bach, Britten en Reger. Met Trio Eroica won hij in 1996 het concours Musica Antiqua in Brugge met bijzondere lof van de Jury en de Radioprijs van BRTN 3.
In juni 2002 debuteerde hij, na een half jaar zelfstudie, op de viola da gamba en in 2003 soleerde hij voor het eerst in de Mattheüspassie van Bach. Sindsdien is hij een veelgevraagd gambasolist.
In 2005 startte hij met de eerste Urtext- en facsimileuitgave van de cellosonates van Boccherini en Klein op editionwakelkamp.com. In 2007 gaf hij een lezing en een masterclass aan het Utrechts Conservatorium over musicologisch onderzoek en de cellosonates van Jacob Klein; in 2009 en 2010 gaf hij minors barokcello aan de Fontys Hogeschool in Tilburg. Tegenwoordig geeft hij celloles in Bergen op Zoom en in Liessel (gem. Deurne).
In 2016 begon Frank Wakelkamp met componeren. Inmiddels zijn twee eeuwenoude kerstliederen (Maria durch ein Dornwald ging en Veni, veni, Emmanuel) door hem bewerkt voor zangstem(men) en strijkers. Deze stukken werden door het Margaretha Consort en Gut Feelings meerdere keren uitgevoerd. Nu is hij bezig het Thomas-evangelie te toonzetten: een uiteindelijk avondvullend werk voor koor, solisten, rietblazers en strijkers. Gut Feelings bracht Logion 8: The wise fisherman 17 december 2017 in première met de alt Merel van Schie.

Wassenaarse Slag LIVE

Populair Nieuws

Meld u aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief