zaterdag 28 november 2020

E Events

10de Dag van de duurzaamheid "Schuif aan bij de lokale klimaattafel"

Wassenaar - Lia de Ridder, wethouder duurzaamheid: "In mijn korte tijd in Wassenaar heb ik enkele ondernemers en inwoners ontmoet die actief met duurzaamheid en schone energie bezig zijn. Ik vermoed dat er nog veel meer zijn. Daarom verwacht ik veel van de lokale klimaattafel. Hier willen we kennis, ervaring en ideeën samenbrengen om tot verdere verduurzaming van Wassenaar te komen. Vandaag, 10/10, Dag van de Duurzaamheid, is de best denkbare dag in het jaar om die uitnodiging te doen."

Kunt u iets meer vertellen over de klimaattafel?
"De maatregelen die nodig zijn om aan het klimaatakkoord te voldoen gaan de hele samenleving aan en moeten dus ook samen worden opgepakt. Uit ervaringen elders in het land is gebleken dat juist de projecten die door inwoners en ondernemers samen zijn opgepakt, het meest succesvol zijn. Dit is de reden dat ik wil starten met de klimaattafel. Naar het voorbeeld van de landelijke tafels. Om concrete voornemens voor lokale energieopwekking en vermindering van energiegebruik te bespreken en tot uitvoerbare projecten te maken. Daarvoor nodig ik iedereen - inwoners, ondernemers en vertegenwoordigers van organisaties - met concrete constructieve plannen, ervaring of ideeën- uit om aan te schuiven."

Wat is duurzame ambitie van Wassenaar?
"Eigenlijk spreek ik liever niet van een ambitie, maar van een opgave. En die opgave is fors! Verduurzamen omvat vrijwel alle aspecten van het leven. Dat betreft alle bijdragen die het mogelijk maken om het leven op aarde met z'n allen zo lang mogelijk vol te houden. Van het behoud van biodiversiteit tot het beperken van afval en circulaire economie.

Binnen die brede opgave is 1 aspect met name urgent: Wassenaar wil in 2040 CO2-neutraal zijn. Die lokale wens sluit goed aan bij het landelijke klimaatakkoord. Maar het vraagt veel. Dat vraagt om veel zuiniger omspringen met fossiele brandstoffen. Want bij verbranding van deze stoffen komt veel CO2 vrij. Én ze zijn eindig. Op een dag zijn ze op. Bovendien heeft de regering uitgesproken dat we in 2050 van het gas af moeten. Dat vraagt overschakeling naar energie van eindeloze bronnen zoals wind en zon. Wat er binnen onze eigen gemeentegrenzen opgewekt kan worden wordt nu onderzocht. Nu komt het aan op uitvoeren. Doen. Of het nu gaat om energie opwekken of -verbruik verminderen: Als iedereen binnen eigen vermogen bijdraagt, moeten we een heel eind kunnen komen. Aan de klimaattafel komen we samen verder. Doe mee!"

Aanmelden voor de Klimaattafel kan door een email te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of te bellen naar 14070. Vermeld in uw bericht waarom u graag aanschuift aan de Klimaattafel.

Welke successen zijn er al geboekt?

✓ Dankzij matchmaking tussen de gemeente en Rabobank is Blauw-Zwart een traject gestart om de accommodatie te verduurzamen. U leest hier meer over op een andere pagina van deze krant.

✓ Het Sterrenbad gaat verlicht en verwarmd worden met duurzame energie en wordt toekomstbestendig gemaakt.

✓ De eerste aardagsvrije basisschool van Wassenaar is in zicht.

✓ Veel inwoners hebben al een energiescan laten uitvoeren in hun woning. Ook een energiescan laten uitvoeren? Dat kan nu kosteloos. Lees er meer over op www.wassenaar.nl/winst.

✓ Onze gemeente telt inmiddels ruim 70 oplaadpunten voor elektrische auto's.

✓ Voor eigenaren van monumentale panden biedt de gemeente de Groene Menukaart aan. Een platform boordevol tips om het pand te verduurzamen.

✓ Na een succesvolle eerste editie in maart, organiseert de gemeente op 29 oktober een tweede duurzaamheidslezing. Oftewel de Najaarslezing. "Van Klimaatakkoord tot een aardgasvrij Nederland, de kansen voor het verduurzamen van (uw) gebouwen'. Duurzaam ondernemer en oprichter Suze Gehem van de Groene Grachten komt ons inspireren. Meer informatie en aanmelden: www.wassenaar.nl/najaarslezing