zaterdag 30 mei 2020

K Kunst & cultuur

Dinsdag 13 november 2018: 'Art Politics and Pestilence in Renaissance Sienna' door Jeremy Boudreau

Wassenaar - Duccio di Buoninsegna (1255-1318) is een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de bijzondere stijl van de Siënese school. Kunstenaars van deze stroming weken steeds meer af van de statische, geïdealiseerde Byzantijnse kunst. Ze kozen meer voor verhalende, expressieve voorstellingen van mensen, uitgevoerd in een verfijnde, sierlijk lineaire en decoratieve stijl. In de handen van zijn leerling Simone Martini (c.1284-1344), werd die stijl nog verfijnder door specifieke hoofse kenmerken toe te voegen, gestimuleerd door de sterke banden die Siena had met de verfijnde hoven van Napels, Milaan en Avignon.

Het eerste deel van deze lezing concentreert zich op de onbetwiste meesterwerken van de twee kunstenaars: het grote dubbelzijdige altaarstuk van Duccio gemaakt voor de kathedraal van Siena, bekend als de Maestà, en Martini's fresco van hetzelfde onderwerp voor de zetel van Siena, het Palazzo Pubblico. Deze lezing onderzoekt deze werken niet alleen vanuit religieus, stilistisch en iconografisch oogpunt, maar plaatst ze ook in de context van het burgerlijke en politieke leven in de Gouden Eeuw van Siena.

In de tweede helft kijkt u naar het politieke landschap en het stadsbeeld in de allegorische fresco's van de goede en slechte regeringen van Ambrogio Lorenzetti. Ook bij de komst van de Zwarte Dood en de implicaties daarvan voor de stad Siena zal worden stilgestaan. Vooral aandacht zal worden besteed aan de kathedraal waarvan de uitbreiding maar deels werd uitgevoerd en waaraan Siena nu haar karakteristieke 'Facciatone' te danken heeft.

Jeremy Boudreau
Jeremy Boudreau studeerde aan het College of Art and Design in Boston en promoveerde aan de universiteit van Syracuse. Sinds 2000 woont en werkt hij in Italië en is hij directeur van de History of Art afdeling van het British Institute of Florence.

Opmerking: de voertaal van de lezing is Engels.

De lezing is in het cultureel centrum De Warenar, Kerkstraat 75, 2242 HE Wassenaar. De zaal is open om 19.30. De lezing begint om 20.00. De entree bedraagt € 13,- (contant of een tikkie via de telefoon). Een lidmaatschap (8 lezingen, vrij toegang; en andere activiteiten) is € 65,- per jaar en voor een (echt)paar € 120,-. De website is: theartssocietythehague.org. komt u op tijd want de (gratis) parkeergelegenheid is beperkt.

The Arts Society The Hague (hiervoor DFAS The Hague), is een onderdeel van de Britse The Arts Society. Deze vereniging, opgericht in 1965 in Engeland, heeft als doel de kennis over kunst te verspreiden, onder andere door middel van lezingen. Hiervoor worden experts op hun vakgebied uitgenodigd. The Arts Society heeft 90.000 leden verdeeld over 330 kringen in het Verenigd Koninkrijk, 10 in Europa en 27 in Australië.

Wassenaarse Slag LIVE

Populair Nieuws

Meld u aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief