Ga naar hoofdinhoud

GroenLinks-initiatief maakt Wassenaarse scholen groener

23 oktober 20192 minute read

Wassenaarse scholen gaan de komende jaren aan de slag om de schoolgebouwen te verduurzamen. Op initiatief van GroenLinks-commissielid Susanne van Eps-Habibe zijn Wassenaarse scholen en scholengemeenschapen aan tafel geschoven met verduurzamer Slim Opgewekt en huisvestingadviesbureau ICSadviseurs. De deelnemende scholen vonden allemaal dat verduurzamen noodzakelijk is. Zo noemden de schoolbesturen hun voorbeeldfunctie, het bijdragen aan een betere wereld, en de kostenbesparing als belangrijke redenen. De scholen hebben samen een ambitiedocument opgesteld voor verduurzaming en deze aangeboden aan wethouder Lia de Ridder.

De St. Bonifaciusschool plaatst de komende tijd 200 zonnepanelen op het dak. Zo kan deze school bijna al haar energie zelf opwekken. Volgens schooldirecteur Rob de Jong levert dit de school een flinke kostenbesparing op, maar de hoofdreden is het doorgeven van een goede boodschap en kinderen betrekken bij duurzaamheid. Ook de Herenwegschool is goed bezig: zij hebben hun verwarmingssysteem aangepast en zo een energiebesparing van 30% gerealiseerd.

De gemeente Wassenaar schiet de scholen te hulp in hun verduurzaming. De gemeenteraad heeft besloten dat er met de besturen van verouderde scholen wordt gekeken of schoolgebouwen beter gerenoveerd kunnen worden, of dat nieuwbouw beter is. Een voorstel van GroenLinks om álle scholen standaard te vergroenen is echter afgewezen door de gemeenteraad.

“Dat is erg zonde,” aldus GroenLinks-raadslid Aart van Sloten. “In een eerdere versie van het huisvestingsplan stonden namelijk wel gewoon maatregelen om de scholen te verduurzamen. Het is raar dat je als gemeente het doel hebt om geen klimaatschade meer te veroorzaken in 2040, maar geen ambitie stelt in het huisvestingsplan tot 2034. Bovendien hebben de scholen aangegeven graag nu al aan de slag te willen gaan.”

“Vandaar dat het ook uitermate belangrijk is dat je met partners samenwerkt die de Schooldakrevolutie omarmt”, benadrukt Susanne van Eps-Habibe. Schooldakrevolutie streeft ernaar dat in 6 jaar tijd alle 6800 geschikte schooldaken in Nederland van zonnepanelen zijn voorzien.
Meer informatie: schooldakrevolutie.nl, slimopgewekt.nl en plugwise.com

overhandiging ambitiedocument duurzame scholen 2

Tags

DuurzaamGroenLinksScholen
Gerelateerde artikelen
Back To Top