Skip to content

Twee Wassenaarse orkesten samen in één Najaarsconcert!

16 november 20193 minute read

Zondagmiddag 24 november a.s. presenteren harmonieorkest Excelsior en symfonieorkest het Van Wassenaer Orkest samen één uniek concert!

Locatie: Amerikaanse School, Rijksstraatweg 200, Wassenaar.
Aanvang: 14.30 uur.

Een gezamenlijk optreden stond al tijden in de planning, eindelijk is het gelukt en slaan beide orkesten de handen ineen voor een gezamenlijk concert! De 50 musici van het harmonieorkest Excelsior en het 25 leden tellende symfonieorkest VWO delen dan samen het podium voor wat gegarandeerd een unieke en grootse ervaring zal zijn.

Excelsior is een ambitieus en gezellig harmonieorkest dat reeds 118 jaar niet is weg te denken uit de Wassenaarse gemeenschap.. Het orkest staat sinds kort onder leiding van dirigent Geert Schrijvers. De samenstelling van het orkest is zeer gevarieerd en telt ruim 50 leden. De vereniging, opgericht in januari 1901, is stevig geworteld in Wassenaar, maar in toenemende mate ook regionaal gericht. Muzikanten uit bijvoorbeeld Den Haag en Leiden, en ook expats uit de regio, weten de vereniging steeds beter te vinden. Behalve de samenstelling van het orkest is ook het repertoire zeer gevarieerd: van klassiek tot swing en van musical tot filmmuziek, werkelijk alles komt aan bod. Het belangrijkste is dat het repertoire een uitdaging is voor de musici, en tegelijk goed in het gehoor ligt.

Het Van Wassenaer Ensemble werd in 1986 opgericht door de violiste Janine Grabowsky. Het dankt zijn naam aan de Nederlandse musicus, componist en diplomaat Unico Wilhelm graaf van Wassenaer (1692-1766). Sinds de oprichting is het ensemble geleidelijk uitgegroeid tot een volwaardig symfonieorkest, en daarom werd in 2008 de naam veranderd in Van Wassenaer Orkest. Het Van Wassenaer Orkest is een orkest voor gevorderde amateurs dat al bijna 30 jaar musiceert onder de bezielende leiding van Benjamin Boers. Steevast geeft het orkest zowel een voorjaars- als een najaarsconcert, waarin vaak aan jonge talenten een podium wordt geboden om met het orkest samen te excelleren. Het repertoire is gevarieerd: van pianoconcerten, fluit-, fagot-, viool/celloconcerten tot Operamuziek en meer. De belangstelling voor deze mooie en gezellige concerten in de Messiaskerk groeit nog steeds, en vaak is de kerk geheel gevuld.

Programma 24 november:
Zoals u zich wel kunt voorstellen was het een interessante uitdaging om twee orkesten samen te voegen voor één optreden. Niet alleen vanwege het aantal muzikanten, maar meer vanwege de zeer verschillende samenstelling van beide orkesten: een harmonie en een symfonieorkest. Na enig speurwerk is het ons gelukt een aantal mooie composities te vinden, welke speciaal zijn gearrangeerd voor een gecombineerd harmonie- en symfonieorkest.

Het programma zal er als volgt uit zien. Vóór de pauze speelt elk orkest apart een zelfgekozen stuk, in beide gevallen is dat een Suite. Het Van Wassenaer Orkest speelt de Dolly Suite van Fauré, en Excelsior speelt de Candide Suite van Bernstein. Ná de pauze voegen beide orkesten zich samen tot één groot orkestgezelschap van zo’n 75 muzikanten, en spelen zij onder wisselende directie van Benjamin Boers (VWO) en Geert Schrijvers (Excelsior) een aantal werken. Onder andere muziek uit The Lion King, een Klezmer Festival en meer fraai klinkende stukken zullen de revue passeren.

De Amerikaanse School heeft de grote theaterzaal ter beschikking gesteld voor ons gezamenlijke optreden, waarvoor wij hen hartelijk danken. De toegang is gratis, maar u heeft natuurlijk altijd de mogelijkheid tot het geven van een vrijwillige bijdrage ter financiering van onze verdere onkosten.

Wij kijken al erg uit naar dit optreden, en hopen u in grote getalen te mogen verwelkomen om mee te komen genieten van het sprankelende muziekprogramma dat u te wachten staat.

Tags

Concertmuziekvereniging ExcelsiorVan Wassenaer OrkestWassenaar
Gerelateerde artikelen
Autoinbrekers Aangehouden In Wassenaar-Noord
Back To Top