maandag 25 mei 2020

K Kunst & cultuur

Filmclub draait op volle toeren

Wassenaar - De Filmclub maakt nooit reclame. De vrijwilligers die elke donderdagmiddag een voorstelling verzorgen in de bibliotheek doen hun werk zonder er ruchtbaarheid aan te geven. Dat is al zeveneneenhalf jaar zo. Donderdag 14 maart konden ze de 12.500e bezoeker verwelkomen. Dat was voor de Filmclub reden om voor één keer de schijnwerper op zichzelf te richten.

Op deze donderdag, 14 maart 2019, worden de bezoekers getrakteerd op zelfgemaakte hapjes bij de koffie of de thee. Voor velen van hen is de wekelijkse voorstelling net zo vanzelfsprekend als een acht uur Journaal op de televisie of een kerkdienst op zondag. Ze komen er voor de film en voor elkaar. De Filmclub is er altijd, ook in de vakanties. De teller staat na zeveneneenhalf jaar op 350 voorstellingen.

In die tijd zijn er onder bezoekers vriendschappen ontstaan, zegt Wilma Bergveld, één van de vrijwilligers van de Filmclub. “We doen er alles aan om dit laagdrempelig te houden. De toegangsprijs is vier euro (voor 2 keer koffie of thee met koekje en de film). Bezoekers hoeven nergens lid van te zijn en ze zitten nergens aan vast. Ze komen spontaan en soms zonder te kijken welke film er draait in de nieuwsbrief die hen elke maand wordt toegezonden.”

Het zijn de vrijwilligers zelf die om de twee maanden een keuze maken uit het aanbod van films. We leven nog steeds in een mannenwereld, maar bij de filmclub zijn het de dames die de dienst uitmaken. Leidt dat niet tot een eenzijdig aanbod van romantische films over de liefde? “Nee”, zegt Wilma Bergveld. “We streven naar een breed aanbod. Er zijn hier ook oorlogsfilms gedraaid”.

Eens in de twee maanden komt filmkenner Ronald da Costa naar de bibliotheek om daar zijn licht te laten schijnen over de voorstelling. “Hij geeft meestal vooraf wat punten mee om op te letten, en voor wie ’t leuk vindt is er na afloop van de film een bespreking van een half uur tot drie kwartier”, zegt Wilma Bergveld.

De Filmclub draait na zeveneneenhalf jaar op volle toeren en als het aan de vrijwilligers ligt blijft dat nog lang zo.

Wassenaarse Slag LIVE

Populair Nieuws

Meld u aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief