dinsdag 26 oktober 2021

E Events

Geslaagde Orgelworkshop t.g.v. 100 jaar NPB Wassenaar

De Vrijzinnigen NPB Wassenaar viert dit jaar haar 100-jarig bestaan. Daarom werd op Palmzondag in het kerkgebouw aan de Lange Kerkdam een ‘Orgelworkshop’ gegeven om het mooie instrument dat iedere zondag tijdens de dienst te horen is, het pijporgel, meer onder de aandacht te brengen.

Na de dienst fungeerden de organisten van de NPB als gastheer/vrouw op hun instrument en ook de kerkgangers mochten op de orgelbank plaatsnemen. Iets dat veel gespreksstof gaf.

Ook in een ander gedeelte van het fraaie kerkgebouw was orgelgeluid te horen. In de achterzaal waren op grote tafels veel verschillende soorten orgelpijpen uitgestald en werd eenieder uitgenodigd om zelf te blazen op een prestant, fluit, holpijp of wat er ook aan registers lag.
Henk en Jannie Barnhard van het Educatieteam en Hero de Boer, voorzitter van het Haags Orgel Kontakt (HOK), waren aanwezig om uitleg te geven. Dat kon mooi aan de hand van al die verschillende orgelpijpen en het eveneens aanwezige ‘Demo-orgeltje’ (van Flentrop orgelbouw) waarbij goed te zien viel hoe zo’n mechanisch orgel nu eigenlijk werkt.

Er werd uitleg gegeven over het maken van metalen orgelpijpen met behulp van modellen in de verschillende fasen van ontwikkeling. Om thuis nog eens rustig alles na te lezen waren er verschillende boekjes over orgels.
Op 24 augustus wordt er een ‘Kom-in-de-(orgel)kas(t)-dag’ in de Grote Kerk van Den Haag gehouden. Dus voor wie deze workshop heeft gemist: er is een herkansing in de zomer.

Al met al was het een leerzame en gezellige bijeenkomst.