dinsdag 27 juli 2021

S Sport

Slotronde Open Schaakkampioenschap van Wassenaar: Rachid wint.

Op 15 april is de laatste ronde gespeeld van het Open Kampioenschap van Wassenaar. Helaas moest de koploper, Timo Bottema, verstek laten gaan door ziekte. Daarnaast waren er een aantal andere afzeggingen zodat er kort na acht uur de klokken werden ingedrukt aan een zestal borden.

Rob Bergen had het aan de stok met Pierre Coste die in het middenspel een kwaliteit veroverde.Uiteindelijk kwam Rob een stuk achter te staan en vrij snel erna legde Rob zijn koning om. Roald Vos bleef lang op de been tegen de sterkere Niels Engelen, maar overzag in de eindfase een penning die Roald een volle toren kostte; 0-1 voor Niels.

Jasper Zijlstra ging met wit agressief van start tegen Michaël Claushuis. Na de openingsfase stond er een pionnenwals op de velden e4, f4, g4 en h3 klaar om de zwarte vesting op de koningsvleugel te overmeesteren. Het doorzetten met de pionnenfalanx was blijkbaar toch nog niet zo simpel en na ruil van de dames leek er niet zoveel meer aan de hand voor zwart. De schijn bedroog echter; Michaël verloor een pion en raakte in een penning die uiteindelijk een stuk kostte. Een mooie overwinning van Jasper.

Jaco Arkesteijn speelde met wit tegen Alex van der Ham. Alex kreeg een nogal gedrongen stelling met een lastig verdedigbare pion op d6. Toch wist Alex deze zwakke broeder te ruilen en leek de stelling te houden. Maar de zwarte paarden hadden het lastig tegen de loper en het paard van Jaco en uiteindelijk gingen er voor Alex toch pionnen verloren; 1-0 voor Jaco.

Joop Beijersbergen begon goed tegen de man uit Voorschoten; Ronald van Vleuten. Met wit kwam Joop overwegend te staan na een Scandinavische opening. Ronald verdedigde zich echter prima en het een na het andere stuk werd geruild. In het resterende toreneindspel probeerde Joop ijzer met handen te breken in plaats van te berusten in remise. De bekende deksel op de neus was het resultaat; het pionneneindspel ging verloren.

De partij waar het om draaide voor de 1e plaats was die tussen Rachid Schrik en André Wagner. Met een half punt achterstand op de afwezige Timo, moest Rachid winnen om de titel te bemachtigen. Hierin slaagde Rachid met vlag en wimpel. Na de openingsfase was het centrum voor Rachid, die hierna de zwarte koning bedreigde met zijn zware stukken. André moest uiteindelijk zijn dame geven tegen een toren, een loper en een pion. Op zich voldoende compensatie, maar in de volgende fase laveerde Rachid met zijn dame en toren behendig tegen de vijandelijke torens en de loper. Wit bleef de zwarte koning bedreigen en uiteindelijk vielen de zwarte pionnen op de koningsvleugel en was het pleit beslecht. Een mooie partij van Rachid die hiermee de verdiende winnaar werd van het open kampioenschap van Wassenaar.

De 1e prijs was dus voor Rachid met 5,5 punt uit 7 wedstrijden. Timo bleef steken op 5 punten en kreeg de 2e prijs. Gedeelde derde werden Niels en Ronald met 4,5 punt. Van de spelers met een rating onder de 1600, scoorden Alex en Roald beide 3 punten. Op basis van weersstandpunten ging deze prijs naar Alex. Door oud-speler van Wassenaar, Frank Erwich, was een recent verschenen boek van hem, “1001 Chess Excercises for Club Players”, ter beschikking gesteld als extra prijs. Deze prijs ging naar Pierre Coste, die in een ongelukkige partij tot tweemaal toe een volle toren weggaf. Tot slot had de voorzitter, Joop Beijersbergen, nog een extra prijs ter beschikking gesteld voor de mooiste partij van het toernooi. De goede fles wijn hiervoor ging naar Timo voor zijn partij tegen Rachid.

Na de prijsuitreiking is er onder het genot van een glaasje en wat hapjes nog nagepraat over het toernooi dat door de aanwezigen als erg leuk en ontspannen werd ervaren. Het is dan ook zeker de bedoeling deze traditie volgend seizoen voort te zetten!