zondag 17 oktober 2021

A Algemeen

Dodenherdenking: Is het spannend om het taptoe-signaal te blazen?

Wassenaar - Zaterdagavond  4 mei vindt als gebruikelijk een Dodenherdenking plaats, georganiseerd door Gemeente Wassenaar. Aan de Schouwweg in Wassenaar ligt bij het gedenkteken van oorlogsslachtoffers, tegenover perceel nr. 75, de as begraven van de bekende verzetsstrijder Erik Hazelhoff Roelfzema (de 'Soldaat van Oranje'). Een deel van zijn as, want een ander deel van zijn as ligt op Hawaï, waar Erik een tijd heeft gewoond. Bij dit monument vindt de jaarlijke dodenherdenking plaats.

De stille tocht vertrekt om 19:50 vanaf de hoek Nachtegaallaan/Schouwweg naar het monument waar de twee minuten stilte en verdere ceremonie wordt ingeleid met het taptoe-signaal. Van oudsher levert Muziekvereniging Excelsior naast de muzikale omlijsting ook de trompettist die het taptoe-signaal blaast.

Het taptoe-signaal is een trompetsignaal dat oorspronkelijk werd gespeeld als afsluiting van de dag: De tap (drinken) ging toe (dicht).Tegenwoordig wordt de taptoe in Nederland vooral gebruikt bij militaire herdenkingen en begrafenissen.
De taptoe is verwant aan het Britse signaal Last Post. De Last Post is in de 17e eeuw dan ook ontstaan uit de taptoe, toen Britse soldaten in de Nederlanden gelegerd waren.

Is het taptoe signaal blazen spannend? We vroegen het Bas Bruens, de trompettist van Muziekvereniging Excelsior die dit jaar weer de eer toekomt.

"De eerste keer dat ik uitgenodigd werd om het taptoe spelen is 2 jaren geleden. Je realiseert je dat het direct goed moet zijn en dat maakt spannend. Om die reden bereid ik mij ook goed voor en repeteer ik het signaal regelmatig. Nu voel ik op het moment zelf dat ik mij beter op het signaal concentreer en minder op mijzelf. Ik vind het een eer om bij te kunnen dragen aan deze belangrijke ceremonie. "

Bij het spelen van het signaal staat traditie hoog in het vaandel:

"Oorspronkelijk werd het signaal geblazen op een bugel of hoorn. Speeltechnisch bestaat de taptoe uit natuur tonen. Dat wil zeggen dat je het signaal speelt, zonder gebruik te maken van ventielen, die van oorsprong ook niet op de instrumenten zaten, maar tegenwoordig wel. Het zou eventueel wel met ventielen gespeeld kunnen worden, maar dat zou zeer ongebruikelijk zijn ."

U bent van harte welkom de herdenking bij te wonen. Vanaf 19:30 uur wordt verzameld op de hoek van de Nachtegaallaan/Schouwweg.

Foto: Bas Bruens speelt taptoe-signaal tijdens dodenherdenking 2018. Foto door Anton Overklift.