woensdag 23 juni 2021

A Algemeen

Run For Rio: Anita In Oeganda

Wassenaar - In 2016 ging Anita Bellekom voor de eerste keer naar Oeganda. U weet het vast nog wel, zij sloot de weeskinderen van de Victory School in haar armen. En kom je met Anita in de armenwijk van Namasuba in Kampala dan hoor je overal Anita, Anita, Anita. Liefkozend noemen de kinderen haar mama Anita.

Anita is nu in Oeganda en vertelt Run for Rio over haar activiteiten. Zij was in het huisje van schooldirecteur Hilton. Dat heeft een woonkamer van 4x3 meter en een slaapkamer van 4x3 meter. Hilton en zijn vrouw wonen hier met twee van hun kinderen. Het huisje ernaast is even groot. Hilton huurt dat huisje voor 6 kinderen. Samen met zijn vrouw zorgt hij voor die kinderen. Iedereen slaapt op een kleedje of dun matrasje. Anita zag dat en heeft spontaan alle bedden uit haar eigen huisje met de kinderen gedeeld. Gracious van 7 jaar had nog nooit in een bed geslapen. Ze zei om 16.00 ’s middags “ik ga alvast naar bed”. Wat een beleving!!

De weeskinderen die alle klassen van de Victory school met succes hebben doorlopen, mogen naar de middelbare school van Noah’s Ark. Zij krijgen daar gedurende 4 jaren theorie- en praktijklessen en leren een beroep. Het is Paasvakantie en waar slapen de middelbare scholieren? Juist ja, in diezelfde 2 huisjes van Hilton. Wel gezellig hoor, met 18 personen in twee piepkleine huisjes. Net als hier in Nederland vele jaren geleden!!

De middelbare scholieren vertellen Anita enthousiast over hun theorie en praktijklessen bij Noah’s Ark. Met elkaar delen zij wat ze over 4 jaar willen worden. Dat bracht Anita op nieuwe ideeën. Afgelopen week heeft zij contact gezocht met een kok, chauffeur, taartenbakker, kapster, kleermaakster, dames die manden vlechten van riet en nog enkele anderen. Zij heeft hen allemaal gevraagd een presentatie te geven, waar hun beroep uit bestaat en hoe zij hun salaris verdienen. De kinderen van Victory mogen met deze mensen het vak oefenen en zodoende alvast een beetje ruiken aan hun eigen toekomst.

Via Anita heeft Run for Rio contacten gelegd met de Nederlandse dominee Piet Buitendijk en zijn vrouw Pita. Piet en Pita zijn de organisatie Noah’s Ark 20 jaar geleden gestart met de zorg voor weeskinderen. Piet heeft veel ervaring opgebouwd met bouwen in Oeganda en ook in het samenwerken met overheden. Piet gaat Run for Rio helpen bij het realiseren van de nieuwe school voor weeskinderen.