maandag 26 september 2022

E Events

Duurzaamheidsbijeenkomst gemeente positief ontvangen

Het wijkmanagement organiseerde in samenwerking met de Klimaattafel op woensdag 15 mei een bijeenkomst Wassenaar zijn we Samen. Zo’n 60 geïnteresseerden bezochten de avond in het Sterrenbad. We kijken terug op een geslaagde bijeenkomst waarin verbinden, samenwerken in de wijk en duurzaamheid centraal stonden.

Wethouder Inge Zweerts de Jong van o.a. participatie ging tijdens de inloop met de aanwezigen het gesprek aan over samenwerken in de wijk. De bijeenkomst werd daarna officieel geopend door duurzaamheidswethouder Lia de Ridder. Een aantal inwoners kregen het podium om hun duurzame initiatief te pitchen.

Workshops en informatiemarkt
Op de informatiemarkt lieten aanwezigen zich informeren over het vergroenen van de tuin, groene financieringen, energie besparen in monumentale panden, gemeentelijke initiatieven en meer. Tijdens de workshop ‘Kleine bespaartips voor in huis’ kregen de bezoekers tips over het treffen van kleine energiebesparende maatregelen, zoals het gebruik van ledlampen, radiatorfolie en standby-killers. Ook werd uitleg gegeven over isoleren en het dichten van kieren en naden. In de workshop ‘Hoe kom ik thuis van het gas af’ werd onder andere ingegaan op het treffen van maatregelen om te koken en te verwarmen zonder gas, als ook het opwekken van groene energie.

De Street Challenge
Daarnaast organiseerde Wassenaar zijn we Samen een prijsvraag voor het meest verbindende duurzame initiatief dat op een vrij korte termijn realiseerbaar is. De prijs, een bedrag van 750 euro, werd gewonnen door de Street Challenge van Duurzaam Wassenaar. Het idee van de Street Challenge is om teams van straatgenoten tegen elkaar te laten battelen om minder energie te verbruiken. Norbert Vroege van Plugwise ondersteunt de Street Challenge door aan de deelnemers kosteloos een slimme thermometer beschikbaar te stellen, zodat behaalde resultaten nog gerichter gemonitord kunnen worden. Mensen die een financiële bijdrage willen leveren of mee willen werken aan de Street Challenge kunnen contact opnemen met Willemien Free via 06 - 16989612.

Grote resultaten door klein te beginnen
‘Samenwerken aan de wijk levert ook veel positieve energie op en leidt tot nieuwe inzichten en ideeën. Dat zagen we ook tijdens deze bijeenkomst terug. Door klein te beginnen kunnen we gezamenlijk grote resultaten bereiken en laten zien wat mogelijk is voor Wassenaar’, aldus wethouder Zweerts de Jong.

‘De passie voor de wijk en de passie voor een duurzamere leefomgeving kwamen tijdens deze avond samen’ vult wethouder De Ridder aan. ‘Dat resulteert in de verduurzaming van Wassenaar. Concrete acties werden opgestart door samenwerking tussen de gemeente en initiatiefrijke inwoners en ondernemers. Zo maken we Wassenaar duurzamer en laten we door te doen zien dat het kan.’