zaterdag 02 juli 2022

A Algemeen

Duurzaam Wassenaar: Energyparty geeft energie

Op donderdag 20 juni vond de vierde Wassenaarse EnergyParty plaats. Dit keer waren acht deelnemers te gast bij de familie van Eps-Habibe in Nieuw Wassenaar, evenals de enthousiaste gespreksleider Chantal van Schaik. Samen met je buren het verbruik van gas en stroom vergelijken is een eye-opener, blijkt uit onderstaande verhalen.

“Dat we een hoge energierekening hadden vermoedde ik al- maar dat mijn buurtgenoot op de Bremhorstlaan een keer per jaar uitgeeft wat wij maandelijks betalen zet mij aan tot actie. Dat wordt komend jaar mijn uitdaging: alle handige tips die we vanavond hebben gekregen ga ik inzetten om onze energierekening te verlagen”, geeft Susanne van Eps-Habibe toe.

“Volgens mij heb ik een gaslek! Ik ga morgen meteen de installateur bellen!” Deelneemster Annette van Tongeren was zeer verbaasd toen ze zag dat zij met haar gezin jaarlijks 1.000 m3 meer gas verbruikte dan haar buurvrouw in een vergelijkbare woning.

Wist je dat 70% van het gas dat je gebruikt dient om je woning te verwarmen? Door je huis goed te isoleren, zal je gasverbruik aanzienlijk dalen en dat zie je meteen terug op de energierekening. En wat goed is voor je portemonnee is ook weer mooi meegenomen voor het verlagen van je CO2 uitstoot. Dat is goed voor je directe leefomgeving en het klimaat op aarde.

“Heb je spaargeld dan is het plaatsen van zonnepanelen op je dak een goede investering: zonnepanelen leveren gewoon meer rendement op dan de huidige rente op jouw bankrekening”, concludeert een buurman meteen. Sven Kramer koos vier jaar geleden al voor zonnepanelen: “Mijn energierekening is al die jaren meer dan gehalveerd en na vanavond overweeg ik ook om in alle kamers een slimme thermostaat te plaatsen”, vertelt hij. Voor mensen die nu gaan verbouwen adviseert Sven ook te kiezen voor inductie koken en een stoomoven in plaats van een gasfornuis.

Met instructies en handige besparingstips van elkaar- en de methodiek en informatie van EnergyParty- kunnen de deelnemers thuis direct aan de slag met slim besparen en opwekken. Daarnaast werden deze avond ook collectieve ideeën uitgewisseld zoals gezamenlijk stroom afnemen van zonnepanelen die op andere daken geplaatst worden zoals op scholen en gemeentegebouwen -iets om samen met de gemeente op te pakken. Zelfs een overdak op het parkeerterrein van Duinrell werd geopperd.

Susanne vertelde aan het einde van de avond de deelnemers over het project “Samen Elektrisch Rijden” van Duurzaam Wassenaar. Er werd enthousiast op gereageerd. Daarover volgende week meer.

Wilt u een EnergyParty bijwonen of bij u thuis organiseren voor uw straat of wijk? Geef u dan op via www.energyparty.nl/wassenaar. Heeft u vragen aan de initiatiefnemers van Duurzaam Wassenaar? Bel dan 06 16989612. Duurzaam Wassenaar zit ook op twitter: @DuurzaamW.

De EnergyParty van Duurzaam Wassenaar wordt ondersteund door Gemeente Wassenaar en Fonds1818.

Foto: ‘EnergyParty 20 juni aan de Groot Hoefijzerlaan’