woensdag 23 september 2020

P Politiek

Wethouder steunt GroenLinks-voorstel tegen eenzaamheid onder ouderen

Wethouder Lia de Ridder steunt het voorstel van GroenLinks Wassenaar om de gemeente aan te sluiten bij het landelijke initiatief Eén Tegen Eenzaamheid. Dit programma heeft tot doel om eenzaamheid onder ouderen vroeg te signaleren en dit op te lossen. De toezegging van de wethouder betekent dat de gemeente betrokken wordt bij een duurzame aanpak van het eenzaamheidsprobleem.

Volgens GroenLinks-commissielid Susanne van Eps-Habibe is aanpak van het eenzaamheidsprobleem in Wassenaar hard nodig: “In onze gemeente voelt meer dan de helft van de 75-plussers zich eenzaam. Dat de gemeente zich nu gaat inzetten om lokale initiatieven te ondersteunen, kan ik alleen maar toejuichen.”

Eén Tegen Eenzaamheid promoot al verschillende Nederlandse initiatieven met succes. Zo geven studenten onder het mom van ‘Oud Geleerd Jong Gedaan’ colleges in verzorgingstehuizen, buurthuizen, en bibliotheken. In Enschede is er een vereniging voor wandelvoetbal opgezet. Dat is voetbal, alleen dan zonder rennen en slidings. “Veel jongens tegen wie ik vroeger speelde, zijn nu mijn teamgenoten. En die kleedkamerhumor, heerlijk!” zegt speler Jan Prophitius tegen Eén Tegen Eenzaamheid.

Uit de voorbeelden blijkt al dat er niet één initiatief is dat voor iedereen zal werken. Zo is wandelvoetbal niet voor elke oudere weggelegd. Daarom worden mensen die zich eenzaam voelen, en hun omgeving, betrokken bij de plannen van de gemeente. Ook omdat eenzaamheid voor iedereen anders voelt: sommige mensen hebben meer behoefte aan een groot sociaal netwerk; anderen willen liever een kleine maar betekenisvolle vriendenkring. Ook het missen van een intieme band met één persoon, bijvoorbeeld na het overleden van iemand’s levenspartner, komt voor bij ouderen. “De gemeente komt eindelijk voor deze mensen in actie,” aldus het GroenLinks-commissielid.

Voelt u zich eenzaam, of wilt u leren hoe u zelf een betere buur kunt zijn? Er staat een schat aan informatie op de website www.eentegeneenzaamheid.nl.

 

Wassenaarse Slag LIVE

Populair Nieuws

Meld u aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief