donderdag 24 juni 2021

S Sport

Rookie Tom van der Zwet kampioen in DRDO!

SPA – Met nog één ronde te gaan in het DRDO-kampioenschap is autocoureur Tom van der Zwet al kampioen. De negentienjarige snelheidsduivel uit Wassenaar werd vrijdag en zaterdag op een regenachtig circuit van Spa-Francorchamps twee keer tweede in zijn klasse en werd daarmee onbereikbaar voor de concurrentie. En dat in zijn eerste seizoen in de autosport.

Natuurlijk was hij blij. In zijn debuutseizoen al kampioen, en dan ook nog op het iconische circuit van Spa-Francorchamps, in listige omstandigheden bovendien. Het decor was wat dat betreft perfect voor zijn grootste triomf tot dusver. Tel daarbij op dat de rijders in het DRDO-kampioenschap de baan en het klassement deelden met de rijders van de Supercar Challenge en je hebt een raceweekend dat Tom niet snel zal vergeten.

“Dat ik meteen kampioen zou worden, had ik aan het begin van het seizoen niet verwacht”, zei een trotse Tom die zijn team Dayvtec bedankt voor het succesvolle seizoen. “Dit voelt heel lekker. Dat ik een titel kan bijschrijven is altijd goed. En ik hoop er natuurlijk meer te verzamelen.”

Tom stuurde in vrijwel elke race zijn BMW 240i naar het podium. Hoewel dat al knap op zich is, is zijn grootste verdienste misschien dat hij dit seizoen heel veel heeft geleerd. “Dat was het doel voor dit seizoen; om te leren rijden in een serieuze auto met 410 pk. Mijn vertrouwen in de auto is enorm gegroeid. Ik kan beter aanvoelen wanneer de temperatuur in de banden komt, ik weet meer wat downforce doet, en ik weet nu wat hogesnelheidsbochten zijn. De BMW voelt supergoed, stabiel en betrouwbaar. Natuurlijk moest ik er allemaal aan wennen, maar het gaat goed.”

En dan waren er natuurlijk nog zijn races van afgelopen weekeinde, die Tom opnieuw een nieuwe ervaring bezorgden. Want in het gedeelde startveld met de Supercar Challenge reed de talentvolle coureur voor het eerst in een groot veld met meer dan veertig auto’s. “Dat was ook wel even wennen. Je bent constant bezig en je moet nog beter opletten. Omdat het best nat was, besloegen de ramen van de auto en de snelle LMP3’s zie je pas heel laat aankomen. Ze zijn zo laag dat je ze amper ziet in je spiegels. Maar ik heb gewoon mijn eigen race gereden en dat lukte ook.”

Het was nota bene in zo’n potente LMP3-auto dat Tom zijn eerste rondjes ooit reed op het roemruchte circuit in de Belgische Ardennen. Dat was in maart toen hij als test een aantal rondes in zo’n auto mocht rijden. Nu reed hij er zijn eerste race met de BMW. En dat was bijzonder, vond hij. “Rijden door bochten als Eau Rouge, Radillon, Blanchimont en Pouhon is een heel nieuwe ervaring. En dit is een iconisch Formule 1-circuit. Het is denk ik één van de mooiste banen van Europa. Ik vond het echt heel leuk om hier te mogen rijden. Ik heb hier heel goede ervaring opgedaan.”

Dat soort ervaringen maakt dat Tom het karten, dat hij tot en met vorig seizoen jarenlang deed, achter zich kan laten. “Ik mis het wel, maar ik heb niet meer echt de drang om in dat veld te rijden. Autosport is nu wel mijn ding geworden. Ik geniet er heel veel van.”

Dat hij nu kampioen is, werpt natuurlijk de vraag op in welk kampioenschap hij volgend jaar gaat rijden. Daarop kon Tom geen definitief antwoord geven. “We zijn nog aan het bekijken wat we gaan doen. De Supercar Challenge zou heel leuk zijn, maar daar hebben we nog geen zekerheid over.” Eén ding weet hij inmiddels zeker: hij kan zich in dat veld handhaven en, getuige zijn titel, dat hij snel is bovendien. Nu eerst nog de laatste ronde van het DRDO-kampioenschap die op het circuit van Zandvoort wordt verreden. “Ik hoop dat ik daar, met de ervaring van vandaag, kan winnen!”