donderdag 23 september 2021

K Kunst & cultuur

Bach, Rachmaninoff en Tsajkovski in WZC Adegeest

Voorschoten- Door ziekte van de pianiste, Sharon Niessen, speelde op 10 november alleen de cellist, Camillo Cabassi van het Maggiore Piano Trio in het woonzorgcentrum adegeest. Pianist Sander Lekkerkerk en de sopraan Albina Gitman waren gelukkig bereid gevonden om aan het programma deel te nemen. Er werden werken uitgevoerd van Bach, Rachmaninoff en Tsjajkovski in een goed bezocht Adegeest. Door de musici werden de stukken naar behoren toegelicht.

Het concert begon met een suite van J.S. Bach door de cellist. Deze Suite nr 1 in G major was van een ongekende schoonheid en diepgang. Daarna zong de sopraan liederen van Rachmaninoff (lied van een soldaat) en Tsjajkovski (5 romances over ongelukkige liefdes) onder begeleiding en heldere uitleg door de pianist Sander Lekkerkerk. Het waren gewoon mooie ‘liedjes’ die goed vertolkt werden.

Na de pauze soleerde Sander Lekkerkerk met werken van Brahms (intermezzo op 118 no 2), Scriabin ( etude op 2 no 1) en Glinka-Balakirev( L'aloulette). Ten slotte eindigde de cellist met een mooie Suite nr 2 in D mineur van J.S. Bach.

De staande ovatie die het pianotrio aan het slot kreeg was dan ook dik verdiend. Daarna volgde de rituele bloemenhulde . Als dank speelde de pianist met de cellist een toegift n.l. Fantasiestücke, II. Lebhaft, van Robert Schumann.

Zo kwam er een einde aan een zeer genietbaar klassiek concert in Adegeest dat weer recht deed aan het adagium 'Geef Adegeest vleugels'.

In het gastenboek staan vele positieve reacties waaronder:"Alweer een bijzondere middag; Een prachtig concert, op het laatste moment 'geregeld' Een aaneenschakeling van muzikale hoogstandjes van grote klasse; Mooi gevarieerd concert.; Namens de groep Zoeterwoude mooie sopraan en zong erg mooi. De pianist speelde ontspannen en luchtig en de cellist idem geweldig weer. ”

Het volgende zondagmiddagconcert in de reeks ‘Geef Adegeest vleugels’ zal plaatsvinden op 8 december met Calle Real die een Kerstconcert zal uitvoeren.