zondag 02 oktober 2022

N Nieuws

Ontmoeting college B&W en VS-ambassadeur Peter Hoekstra

Afgelopen week heeft burgemeester Leendert de Lange en de leden van het college van B&W formeel kennis gemaakt met de ambassadeur van de Verenigde de Staten van Amerika, Z.E. de heer Peter Hoekstra. Normaliter hebben de in Wassenaar woonachtige ambassadeurs hun ambassade in de gemeente Den Haag staan. Maar in dit geval is het omgekeerd en is de Amerikaanse ambassade gevestigd in Wassenaar.

Groen veilig en internationaal dorp

Wassenaar is een groen, veilig en internationaal dorp. Naast de prachtige natuur van het strand, de duinen en bossen is een breed pallet aan internationaal onderwijs aanwezig zoals de Indonesische school, de Amerikaanse school (ASH) en het Rijnlands Lyceum. Dit heeft dan ook een grote aantrekkingskracht op internationale bedrijven en instellingen die een -tijdelijk- ‘thuis’ zoeken voor hun medewerkers. De gemeente wil dan ook voor alle inwoners goede voorzieningen bieden.

Van Den Haag naar de buren in Wassenaar

De Amerikaanse ambassade stond van oudsher aan het Lange Voorhout in het centrum van Den Haag. Er was toch behoefte aan een nieuwe locatie waarbij de Amerikaanse en Nederlandse autoriteiten voor de ambassade een andere plek zochten. In februari 2006 werd een akkoord gesloten met de gemeente Wassenaar dat de nieuwe ambassade nabij de hondenrenbaan van Duindigt zou komen. In een constructie waarin onder andere het Rijk, gemeente Den Haag, gemeente Wassenaar, de Amerikaanse ambassade en het United States departement of State (ministerie van Buitenlandse Zaken), Bureau of Overseas Buildings Operations (OBO) in Washington deelnamen, werd gewerkt aan de realisatie van het huidige gebouw. De ambassade is sinds het voorjaar van 2018 gevestigd op het "John Adams Park" in Wassenaar, waarmee verwezen wordt naar de eerste Amerikaanse gezant in Nederland in 1782, John Adams en de latere tweede president van de VS.

Architectuur Duurzaam gebouw

Moore, Ruble, Yudell Architects & Planners uit Santa Monica Californië is het architectenbureau wat de ambassade en het omliggende terrein ontworpen heeft. Bij de bouw van de ambassade is ingezet op verduurzaming. Door bijvoorbeeld de inzet van warmtepompen, led-verlichting maar ook het hergebruik van regenwater. Het architectenbureau stelt zelf over het ontwerp: “De gebouwen zijn Amerikaans van karakter maar hebben een Nederlandse uitstraling. Het belangrijkste aspect hiervan is het gebruik van baksteen als façade wat alom is gebruikt.” De bakstenen zijn ook toegepast op de dienstgebouwen rondom het hoofdgebouw, bruggen en voetpaden.

75 jaar bevrijding bindt ons allen

Burgemeester Leendert de Lange: “De Verenigde Staten is als land een belangrijke internationale partner waar Nederland eeuwenoude relaties mee heeft. Ik ben ook blij dat de gemeenteraad en het college in het verleden hun verantwoordelijkheid hebben genomen om de Amerikaanse ambassade hier te huisvesten. Zo helpen we onze buren uit Den Haag en dragen wij bij aan de maatschappelijk-economische doelstellingen van de Metropoolregio Rotterdam - Den Haag. Het is goed om te horen dat de medewerkers van de ambassade zich helemaal thuis voelen in Wassenaar en dat ze onderdeel zijn geworden van de buurt. Wat het bezoek ook bijzonder maakt is de tentoonstelling 75 jaar bevrijding van Nederland in de foyer van de ambassade. Het laat zien welke onuitwisbare band wij als Nederland hebben en houden met de bevrijders van Europa.”

 

Onderschrift: Op de foto van links naar rechts: de wethouders Caroline Klaver-BoumanKees WassenaarLia de Ridder, Z.E. ambassadeur Peter Hoekstra, burgemeester Leendert de Lange en wethouder Inge Zweerts de Jong. Wethouder Hubert Schokker ontbreekt op de foto. Op de achtergrond ziet u het van vilt gemaakte kunstwerk door de Nederlandse kunstenares Claudy Jongstra. Het meters lange werk maakt prominent onderdeel uit van de vaste kunstcollectie van de ambassade.