dinsdag 16 augustus 2022

N Nieuws

College van B&W brengt werkbezoek aan Zorgboerderij Oliehoek

Dinsdag 10 december bracht het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Wassenaar een bezoek aan zorgboerderij Oliehoek op de Raaphorstlaan in Wassenaar. In een stal met enkele Lakenvelders ging het college om tafel met eigenaren Sandra en Gerard Oliehoek. Gepassioneerd vertelden zij over hun werk op de zorgboerderij en wat deze omgeving betekent voor cliënten en landschapsbeheer.

Iedereen doet mee

Het bezoek aan de Oliehoek stond in het kader van het programma ‘Iedereen doet mee’ van de gemeente Wassenaar. Een zorgboerderij is een agrarisch bedrijf waar, naast en in combinatie met de agrarische productie, zorg wordt gegeven aan mensen die in omstandigheden verkeren dat ze een beroep moeten doen op zorg- of welzijnsinstellingen. Anders gezegd: er wordt zorg gegeven aan mensen met een sociale, lichamelijke of psychische hulpvraag.

De zorgboerderij is opgericht door Sandra en Gerard Oliehoek en op de boerderij vinden mensen met een zorgvraag een passende en waardevolle dagbesteding. Bij het werk dat zij verrichten, wordt rekening gehouden met ieders individuele beperkingen, behoeften, capaciteiten, doelstellingen en interesses. In 2011 ontving de boerderij ook het keurmerk ‘Kwaliteit laat je zien’; een landelijke kwaliteitsnormering voor zorgboerderijen.

Lakenvelderfokcentrum

In een stal met enkele Lakenvelders nam het college plaats aan tafel en onder het genot van een stuk appeltaart gingen zij met de eigenaren in gesprek. Vol trots vertelden Sandra en Gerard Oliehoek in 2006 het predicaat erkend lakenvelderfokcentrum te hebben gekregen en noemden deze lakenvelders dan ook echt ‘levend erfgoed’. Op de boerderij zijn echter ook veel andere dieren te vinden, zoals geiten, varkens en kippen. De werkzaamheden voor cliënten zijn afhankelijk van het seizoen, maar variëren van het voeren van de dieren, tuinieren en het uitmesten van stallen. Daarin staan plezier maken, het genieten van de natuur en de omgang met dieren voorop. Veel cliënten komen volledig tot rust en zichzelf op de zorgboerderij en dat laat zien hoe waardevol de dagbesteding voor hen is. Op voorstel van de burgemeester werd het bezoek afgesloten met een rondleiding over het erf.

Rust, reinheid en regelmaat

Gerard Oliehoek vertelde het college hoe belangrijk dit motto is op de boerderij. Niet alleen voor de cliënten, maar ook in de omgang met dieren en natuur. De eigenaren hebben namelijk ook volop oog voor een duurzaam landschapsbeheer. Het college vroeg de eigenaren tot slot ook naar eventuele zorgen omtrent de zorgboerderij. Aandachtig luisterde het college naar deze zorgen omtrent het boeren, de toekomst hiervan en verder duurzaam landschapsbeheer. Aan beide kanten werd uitgesproken hoe goed het is om op locatie in gesprek te gaan met elkaar. Het bezoek werd afgesloten met een groepsfoto waar een Lakenvelder natuurlijk niet op kon ontbreken.

 

Op de foto van links naar rechts: Gerard Oliehoek, wethouder Lia de Ridder, wethouder Inge Zweerts de Jong, burgemeester Leendert de Lange, Sandra Oliehoek, wethouder Hubert Schokker, wethouder Kees Wassenaar en wethouder Caroline Klaver-Bouman.