maandag 03 oktober 2022

R Rubrieken

Is er een klimaatcrisis?

De Nederlandse stichting Climate Intelligence Foundation (Clintel: zie www Clintel.nl) van professor Guus Berkhout wordt gesteund door ruim 800 wetenschappers (dat aantal groeit) waaronder de Amerikaanse Nobelprijswinnaar voor Natuurkunde Ivar Gisever. Zij stellen dat de klimaatverandering en opwarming minder snel gaat dan de voorspellingen. Er is geen klimaatcrisis. Een bijzondere toename van weersextremen is er niet. De ijsbeerpopulatie groeit.

Emeritis hoogleraar Lindzen van de Amerikaanse MIT stelt dat de klimaatmodellen, die een apocalyptische opwarming voorspellen, wetenschapplijk bezien nauwelijks serieus genomen kunnen worden. Lindzen meent ook dat jonge generaties geindoctrineerd worden door klimaatfanatici. 

Clintel beoogt een realistische, niet door alarmbellen gedreven, visie op de klimaatverandering. Zij wil op wetenschappelijke wijze in discussie met wereldleiders waaronder eurocommissaris Frans Timmermans. Deze zit met zijn “Green deal” op een tegengesteld spoor.
Uit recente studies van de University of California, Berkeley, het Massachusetts Institute of Technology en de NASA blijkt dat de klimaatmodellen van 1970 tot 50 jaar later redelijk nauwkeurig de opwarming hebben voorspeld. Maar uit de gerealiseerde waarnemingen blijkt nog geen 0.2 graad opwarming (Hausfather, Berkeley) inplaats van ruim 0.3 graden in de klimaatmodellen. Volgens recente VN/ICCP rapporten daalt het stijgingingstempo van de opwarming.

Klimaatverandering is niet uniek. Geologie en klimatologie hebben veel klimaatveranderingen aangetoond. Maar ook Clintel geeft geen helder antwoord op de vraag in hoeverre het handelen van mensen (CO2, stikstof enz) van invloed is op de klimaatverandering.
Clintel roept felle tegenstand op. De Duitse wetenschapper Venema stelt dat van Clintels visie elke zin fout, onbelangrijk en irrelevant is. De liberale Europarlementarier Von Wiese noemt de visie een poging tot genocide omdat daarin elke stevige maatregel wordt afgewezen.

Echter in steeds meer landen ontstaat afkeer jegens de klimaatactivisten. Veel wetenschappers spreken zich niet genuanceerder uit over het klimaat omdat zij daardoor in de problemen komen. De klimaatconferentie te Madrid is mede mislukt door het ontbreken van zuiver objectieve klimaatgegevens.
Natuurlijk, 7 miljard aardbewoners hebben een grote impact op onze omgeving en het klimaat. De Vrienden van Wassenaar vinden dat we daarom moeten handelen. Het antwoord moet op een zuivere wetenschappelijk verantwoorde wijze komen. We moeten er op een realistische wijze naar kijken. Niet politiek gedreven. Niet op korte termijn met draconische paniekmaatregelen. Neem de tijd voor zorgvuldig onderbouwde maatregelen. Dat geeft draagvlak.
Begin met het stimuleren van woningisolatie en het gebruik van schone duurzame energiebronnen. En blijf milieuvervuiling bestrijden.

De Vrienden van Wassenaar nemen deel aan de Klimaattafel-discussie en pleiten voor een duurzamer en schoner Wassenaar.