Ga naar hoofdinhoud

HartvoorWassenaar: We willen de Warenar behouden

4 februari 20202 minute read

In de afgelopen vele jaren heeft de gemeente het onderhoud van de Warenar verwaarloosd. Keer op keer werd het uitgesteld, vanwege de financieel moeilijke situatie van de gemeente. 

Daardoor is het achterstallige onderhoud van dit gemeentemonument opgelopen tot een €1,5miljoen tot €2,0miljoen. Langer uitstel van onderhoud betekent dat onherstelbare schade gaat ontstaan. 

In de Warenar is ons enige theater gevestigd, en velen kennen de Warenar als een soort dorpshuis.
Maar de eerste verdieping wordt weinig gebruikt, er zijn dus mogelijkheden.

Goed plan
De beheerder van de Warenar (Stichting beheer Warenar), die er voor zorgt dat het theater een prima programma heeft, en zorgt dat alles goed functioneert, is met een goed plan gekomen. Dat plan is om het bestaande pand goed te renoveren, en op de eerste etage 4 appartementen te bouwen. Het pand verandert niet. Begane grond is er voor de “dorpsfunctie” en het theater.

De kosten van deze renovatie zijn dan voor de gemeente maar €700.000, omdat de opbrengst van de appartementen het grootste gedeelte van de renovatie bekostigt. Bovendien heeft de gemeente in de toekomst geen lasten meer. Het theater en de dorpsfunctie blijven in het vertrouwde monument.

Het plan van de gemeente
Het college van burgemeester en wethouders stelt voor de Warenar te slopen, en een gigantisch nieuw pand te bouwen met daarin ten minste 15 appartementen. Dit nieuwe pand heeft een omvang van 2 tot 3 keer het huidige pand. Er komt ten minste een verdieping bij, het pand wordt breder en het wordt langer. Er moet parkeerplek komen voor ten minste 20 auto’s.

HartvoorWassenaar
De keuze: De gemeente geeft €700.000 uit voor behoud of: sloop en gigantische nieuwbouw.
Wij begrijpen niet waarom de coalitie onder leiding van de VVD weigert haar verantwoordelijkheid voor het voortbestaan van dit gemeentemonument te nemen. Geen €700.000 uitgeven aan een goed plan voor renovatie van de Warenar, maar wel bijna één miljoen betalen voor reparaties aan Ivicke. En we moeten nog zien of we dat miljoen van de eigenaar terugkrijgen.

Maar de Warenar is van ons, en een gemeentemonument. Als je achterstallig onderhoud hebt laten ontstaan heb je je verantwoordelijkheid niet genomen. Als je denkt er onderuit te kunnen komen door een gemeentemonument te slopen, ben je niet goed bezig.
Slopen is geen optie!! Zeker nu er een goed plan op tafel ligt.

HartvoorWassenaar, Henri Hendrickx
Solide, voor een mooi dorp

 

Tags

GemeenteraadHartvoorWassenaarIngezondenWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top