Ga naar hoofdinhoud

HartvoorWassenaar: Vrijheid!

5 mei 20202 minute read

75 jaar geleden werd de oorlog in Europa beëindigd en dat zullen we deze dagen eerst gedenken en vervolgens vieren. 

De viering van onze vrijheid is enorm waardevol. Met name omdat we vrijheid inmiddels voor vanzelfsprekend houden. In Nederland hebben we 75 jaren gehad zonder bedreiging en zonder bezetting. Wel was het een enkele keer spannend, met name tijdens de koude oorlog. En in de rest van de wereld waren er vele conflicten, maar we zijn, samen met anderen, in staat gebleken om onze vrijheid te beschermen en te behouden.

De viering van 75 jaar vrijheid krijgt nu een stevig accent. Omdat we, voor het eerst in die 75 jaar, ernstige beperkingen hebben van onze vrijheid. En die beperkingen laten zich steeds meer gevoelen. In de eerste dagen, en zelfs de eerste weken van “social distancing”, was het nog op te brengen. Sterker nog, we hadden ineens de “luxe” van tijd, en je kon je huis eens goed opruimen, de administratie doen, je hobby weer eens op pakken. Kortom, die dingen doen die nuttig of leuk zijn, maar waar je normaal gesproken de tijd niet voor hebt.

Inmiddels zijn we 2 maanden verder. We weten dat ook in Wassenaar dorpsgenoten door het virus zijn overleden. Dat is zeer betreurenswaardig.
En we weten dat vele professionals en vrijwilligers dag en nacht in de weer zijn om de gevolgen zo veel mogelijk onder controle te houden. Hulde.

Maar we kijken ook vooruit. De beklemming van de huidige vrijheidsbeperkingen laten zich steeds meer voelen. Je kunt dit niet lang meer volhouden. We willen terug naar de vrijheden die we kennen, die we hadden.
Ook wordt duidelijk dat we een heel forse prijs betalen voor het bestrijden van de gevolgen van dit virus. De economische ontwikkelingen zijn enorm. Ondernemers die de neergang voor hun bedrijf zien, mensen wier baan op de tocht komt te staan, jongeren die hun toekomstkansen zien verminderen, ouderen die in onzekerheid leven over hun pensioen.

We zullen we op een gedisciplineerde wijze terug moeten keren naar onze vrijheid. Maar wel zo snel mogelijk. Om een te grote prijs te voorkomen.
In Wassenaar zullen we verstandig op weg moeten naar het weer openstellen van onze samenleving. Met inachtneming van landelijke richtlijnen. En we moeten zo veel als mogelijk de Wassenaarse economie ondersteunen. Dat kunnen we met z’n allen.

Mei 2020: op weg naar onze vrijheid.

HartvoorWassenaar, Henri Hendrickx
Voor een mooi dorp

 

Tags

GemeenteraadHartvoorWassenaarIngezondenWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top