In Museum Volkenkunde Leiden opent op 10 juli de expositie FIRST AMERICANS. Hierin staan de ervaringen van de oorspronkelijke bevolking van Noord-Amerika, hun veerkracht en creativiteit centraal. In het Leiden 400 jaar brengt FIRST AMERICANS hedendaagse (kunst)werken, fotografie en fashion van inheemse kunstenaars en de museumcollectie samen.
Vanaf de komst van de Europese kolonisten stonden de taal, kunst, leefgewoontes en religie van de inheemse gemeenschappen onder druk. Dankzij hun veerkracht en creativiteit zijn de inheemse gemeenschappen nog steeds bloeiend. Maar liefst 60 objecten worden -aan de hand van diverse thema’s- getoond in FIRST AMERICANS.
Beeldvorming: 16e eeuwse prenten uit de collectie tonen dat het Europese en Amerikaanse beeld van de oorspronkelijke inwoners vol stereotypering is. Kunstenaar Jacob Meders (Mechoopda/Maidu) heeft een serie nieuwe prenten (houtsneden) geproduceerd, die op deze vroege prenten reageren.
Uitwisseling: Een belangrijk symbool is de wampum, een sieraad van aan elkaar geregen schelpen. Onder de invloed van de Europeanen werd deze symbolische rijkdom als geld gebruikt. Te zien is een nieuwe wampum ceintuur van Elizabeth James Perry (Wampanoag), die het belang van deze kunstvorm laat zien.
Zelfrepresentatie: De foto’s van Caro Romero (Chemehuevi) tonen drie zelfbewuste vrouwen omringd door traditionele objecten uit hun cultuur. De afbeeldingen zijn glossy en eigentijds, maar verwijzen tegelijkertijd naar tradities.
Activisme en veerkracht: In de 60-70’er jaren stond een nieuwe generatie inheemse activisten op, die internationale aandacht verwierven. We laten een bijzondere koperen riem zien van Greg Lewis (Pueblo of Acoma) die afkomstig is van de koperen buizen van de gevangenis op Alcatraz.
metershoge muurschildering
Het eindpunt van FIRST AMERICANS is buiten de museummuren waar de metershoge muurschildering Yatika Starr Fields (Osage/Cherokee/Creek-Muskogee) te zien is. In zijn indrukwekkende en kleurrijke werk komen de inheemse cultuur, veerkracht en creativiteit samen. De compositie van zijn werk is geïnspireerd op de kunstwerken van Frans Hals.
Inheemse kunstenaars
De werken van de inheemse kunstenaars, bestaand of in opdracht gemaakt, getuigen van een enorme diversiteit. De kunstwerken worden gecombineerd met een selectie historische objecten uit de eigen collectie, zoals kleding, tekeningen, wapens, sieraren, keramiek, fotografie en gebruiksvoorwerpen. De deelnemende kunstenaars zijn onder meer: Jacob Meders, Hulleah J. Tsinhnahjinnie, Virgil Ortiz, Jamie Okuma, Shelley Niro, Cara Romera, Yatika Starr Fields, Elisabeth Perry en Sonny Assu.
Leiden 400
In 2020 herdenkt Leiden dat 400 jaar eerder een groep Pilgrims vanuit Leiden op het schip de Mayflower vertrok om een kolonie te stichten. Diverse Leidse instellingen besteden aandacht aan deze gebeurtenis, waaronder Museum Volkenkunde.