Ga naar hoofdinhoud
Fotocredit: Katwijks Museum

De kracht van Katwijk in de Schilderkunst

15 september 20202 minute read

De collectie van het Genootschap Oud Katwijk/Katwijks Museum werd de afgelopen twintig jaar op indrukwekkende wijze verrijkt middels schenkingen, legaten, vele aankopen en langdurige bruiklenen en door vele aankopen.

Dankzij een gezamenlijk actie van de Vereniging Rembrandt en de Turing Foundation organiseren diverse musea presentaties waarin zij een of meerdere werken uit de eigen collectie uitlichten, om daarmee de kracht van Nederlandse collecties onder de aandacht te brengen. Doel van het initiatief is om musea in deze tijden van corona een hart onder de riem te steken. En het grote publiek te verrassen met de rijkdom van de verzameling.

Ook het Katwijks Museum organiseert een speciale tentoonstelling met rijke en verrassende werken uit de eigen vaste collectie. Vier kunstwerken konden met extra ondersteuning van de Vereniging Rembrandt werden aangekocht, en spelen de hoofdrol in deze tentoonstelling: een Gezicht op Katwijk aan Zee van Emil Neumann, het Badhuis van Kasparus Karsen en Zwervers in de duinen van Jan Toorop.

Zeer recent kwam daar Strandgezicht met visverkopers te Katwijk van Jan van Goyen (1596-1656) bij. Dit unieke schilderij, een ovalen gezicht op Katwijk uit 1641, vormt het topstuk van deze tentoonstelling en kon met steun van de Vereniging Rembrandt (mede dankzij haar Alida Fonds en haar BankGiro Loterij Aankoopfonds), Stichting Spaarbank Fonds Katwijk, Gemeente Katwijk en Stichting Sponsorgelden Katwijks Museum worden aangekocht.

In totaal konden de afgelopen periode maar liefste 250 kunstwerken worden toegevoegd aan de toch al rijke kunstcollectie. Een mooie selectie van deze Katwijk gerelateerde, maar ook voor de Collectie Nederland belangwekkende kunstwerken, wordt vanaf 22 september aan het publiek getoond.

Tags

Collectie NederlandJan van GoyenKatwijks MuseumRegioTentoonstelling
Gerelateerde artikelen
Back To Top